close
Ingyen CO2 kvótát remélnek az USA-ban a szenes államok
Egyéb - Emisszió

Ingyen CO2 kvótát remélnek az USA-ban a szenes államok

Ingyenes szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄsi engedĂŠlyeket remĂŠlnek, az EgyesĂźlt Államok azon ĂĄllamaiban az energetikai tĂĄrsasĂĄgok, ahol a fogyasztĂłk ĂŠs a gyĂĄrak a szĂŠntĂźzelĂŠsű villamos-energiĂĄtĂłl fĂźggenek, hogy ily mĂłdon mĂŠrsĂŠkeljĂŠk azt a vĂĄrhatĂł magasabb energiakĂśltsĂŠget, amit a cap-and-trade nevű tĂśrvĂŠnyjavaslat okozhat.

A klĂ­mavĂĄltozĂĄssal ĂŠs energiĂĄval foglalkozĂł javaslat egyelőre nyitva hagyta a kĂŠrdĂŠst, hogy hogyan műkĂśdnĂŠnek a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄsi engedĂŠlyek, ĂŠs hogy ajĂĄndĂŠkozhatĂł-e engedĂŠly azoknak a lĂŠtesĂ­tmĂŠnyeknek, amelyeknek hatĂĄrt szab a tĂśrvĂŠny – a villamosenergia-kĂśzműveknek, olajtĂĄrsasĂĄgoknak ĂŠs nagy gyĂĄraknak – ezzel segĂ­tve a teljesĂ­tĂŠs kĂśltsĂŠgeit.

„Úgy hiszem, fel kell ismerniĂźk, hogy az első ĂŠvekben csĂśkkentenĂźnk kell a kĂśltsĂŠgeinket, amĂ­g meg nem lesz az a technolĂłgia, amellyel kontrollĂĄlni lehet a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄst a szĂŠn ĂĄramfejlesztőkben” – nyilatkozta Mike Doyle, Pennsylvania demokrata pĂĄrti kĂŠpviselője, aki hozzĂĄtette, ha ez nem valĂłsul meg, nem fog tĂśbbről szĂłlni az egĂŠsz, mint a vagyon ĂĄtszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl egyik rĂŠgiĂłbĂłl a mĂĄsikba, attĂłl fĂźggően, hogy hol van szĂŠn.

A FehĂŠr HĂĄz vezetĂŠse szĂĄmĂĄra is kiemelt fontossĂĄgĂş a kĂśltsĂŠgek mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠnek kĂŠrdĂŠse abban, hogy a klĂ­mavĂĄltozĂĄssal kapcsolatos tĂśrvĂŠnyjavaslatot elfogadja a Kongresszus.

„Nem haladhatunk tovĂĄbb valami olyannal, amely jogtalan terheket rĂł a fogyasztĂłinkra” – nyilatkozta Nancy Pelosi, a KĂŠpviselőhĂĄz elnĂśke. HozzĂĄtette, azt szeretnĂŠ, ha a vĂŠgleges klĂ­mavĂĄltozĂĄssal foglalkozĂł tĂśrvĂŠnyjavaslat biztosĂ­tanĂĄ, hogy az EgyesĂźlt Államokban műkĂśdő cĂŠgek nem kerĂźlnek hĂĄtrĂĄnyosabb helyzetbe azokhoz a gyĂĄrtĂłkhoz kĂŠpest, amelyeknek hazĂĄjĂĄban nem lĂŠtezik effĂŠle szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄsi hatĂĄr.

„Nem igazsĂĄgos azt mondani, hogy egy olyan szabĂĄllyal kell egyĂźtt ĂŠlnĂźnk, amellyel mĂĄs orszĂĄgok nem rendelkeznek. Az ő előĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśltsĂŠgeik alacsonyabbak, mint a miĂŠink. BĂĄrmilyen tĂśrvĂŠnyĂźnk is lesz, mĂŠrsĂŠkelnĂźnk kell azt” – mondta Nancy Pelosi.