close
A klímaváltozást mérséklő törvényjavaslatról tárgyal a Fehér Ház
Egyéb - Emisszió

A klímaváltozást mérséklő törvényjavaslatról tárgyal a Fehér Ház

A szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄsi engedĂŠlyek ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsĂŠről szĂłlĂł tĂśrvĂŠnytervezet mĂşlt heti benyĂşjtĂĄsa Ăłta nagy figyelem Ăśvezi Barack Obama amerikai elnĂśk tĂśrekvĂŠsĂŠt, amely a tiszta energiĂĄra ĂŠpĂźlő gazdasĂĄg kialakĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlozza. Az ĂĄltala kidolgozott, ĂŠs a Kongresszus elĂŠ terjesztett cap-and-trade program keretĂŠben nemzeti szinten meghatĂĄroznĂĄk a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄs hatĂĄrĂĄt, ezt a mennyisĂŠget egyedi engedĂŠlyekre osztanĂĄk fel, amellyel az egyes cĂŠgek szabadon kereskedhetnĂŠnek.

Az amerikai elnĂśk a tĂśrvĂŠnyhozĂłkkal jelenleg azon dolgozik, hogyan tudnĂĄk az ezen engedĂŠlyek eladĂĄsĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł bevĂŠteleket a leghatĂŠkonyabban felhasznĂĄlni annak ĂŠrdekĂŠben, hogy zĂśkkenőmentessĂŠ tegyĂŠk a tiszta energiĂĄval műkĂśdő gazdasĂĄg kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz vezető ĂĄtmeneti időszakot.

„Az ĂĄtmenet kezdeti szakaszĂĄban lesznek olyanok, akik sebezhetőbbek lesznek. NekĂźnk az engedĂŠlyek eladĂĄsĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł bevĂŠtelekből ezeket a hĂĄztartĂĄsokat, kĂśzĂśssĂŠgeket ĂŠs vĂĄllalatokat kell segĂ­tenĂźnk.” – mondta Joe Aldy az elnĂśk szakasszisztense, aki a FehĂŠr HĂĄz gazdasĂĄgi tanĂĄcsadĂłjĂĄval, Lawrence Summers-szel ĂŠs a klĂ­mavĂĄltozĂĄst ĂŠs energiapolitikĂĄt koordinĂĄlĂł Carol Browner-rel dolgozik egyĂźtt. NagymĂŠrtĂŠkben egyĂźtt kell tehĂĄt műkĂśdnĂźnk a Kongresszussal ĂŠs az ĂŠrdekelt szemĂŠlyekkel, hogy ezt a lehető leghatĂŠkonyabb mĂłdon tegyĂźk” folytatta Aldy, aki a cap-and-trade program rĂŠszleteit az EIA 2009 ĂŠvenkĂŠnti energiakonferenciĂĄjĂĄn ismertette Washingtonban. 

A kormĂĄny az emlĂ­tett programot 2012-ben szeretnĂŠ elindĂ­tani, remĂŠlve azt, hogy az idei gazdasĂĄgĂŠlĂŠnkĂ­tő tĂśrvĂŠnyjavaslat, az adĂłkedvezmĂŠnyek, ĂŠs a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok ĂĄltal kapott tőke egyengetni fogja az utat a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂł piac kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz. MĂ­g Barack Obama kampĂĄnyĂĄban a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄst a 2005-Ăśs szint 14 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkentĂŠsĂŠt tűzte ki cĂŠlul, 2050-re pedig 80 szĂĄzalĂŠkos mĂŠrsĂŠklĂŠst Ă­gĂŠrt, a tĂśrvĂŠnyjavaslat beterjesztője, Henry Waxman tervezetĂŠben 2020-ra 20 szĂĄzalĂŠkos, 2050-re pedig 83 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkenĂŠs szerepel.

Â