close
Timosenko öt pontjától sokalltak be az oroszok
Egyéb - Gáz

Timosenko öt pontjától sokalltak be az oroszok

Az hogy Ukrajna szokatlanul simĂĄn belement, hogy a hĂŠtvĂŠgi gĂĄztranzit-ellenőrzĂŠsi megĂĄllapodĂĄst hĂŠtfőn mĂŠg egyszer Ă­rjĂĄk alĂĄ, jelez valamit abbĂłl: Kijev nem tudta elfogadtatni az utĂłlag, az oroszok tudta nĂŠlkĂźl a megĂĄllapodĂĄshoz (jegyzőkĂśnyvhĂśz) biggyesztett kĂŠzĂ­rĂĄsos Ăśt pontjĂĄt – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az Ăśtpontos ukrĂĄn zĂĄradĂŠk, amely kiverte a biztosĂ­tĂŠkot az oroszoknĂĄl, nemcsak a pĂŠnzről szĂłl, bĂĄr a Julija Timosenko ukrĂĄn miniszterelnĂśk ĂĄltal egyoldalĂşan nagyvonalĂşan eltĂśrĂślt, tĂśbb mint hatszĂĄz milliĂł dollĂĄros ukrĂĄn gĂĄztartozĂĄs (a 3. pont) zsebbe vĂĄgĂł kĂŠrdĂŠs az alacsony szĂŠnhidrogĂŠn-energiahordozĂł ĂĄrak miatt nagy bevĂŠtelektől eleső MoszkvĂĄnak.

Íme a Timosenko-fĂŠle, deklarĂĄciĂł jellegű Ăśt pont.

1. Ukrajna megbĂ­zhatĂł gĂĄz-tranzit partner volt ĂŠs marad. Nem Kijev zĂĄrta el a gĂĄzcsapokat az EurĂłpĂĄba menő tranzit-szĂĄllĂ­tmĂĄnyoknĂĄl.

2. A 2009 januĂĄr elsejĂŠvel kezdődĂśtt időszakban Ukrajna nem vĂŠtelezett illegĂĄlisan gĂĄzt a tranzitvezetĂŠkekből.

3. Ukrajna teljes mĂŠrtĂŠkben kiegyenlĂ­tette OroszorszĂĄggal szembeni (bilaterĂĄlis), gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokbĂłl adĂłdĂł tartozĂĄsĂĄt.

4. Kijev volt az, amely kezdemĂŠnyezte az eurĂłpai gĂĄztranzit-megfigyelőcsoport felĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt

5. A 2009-es gĂĄztranzit- egyezmĂŠnyről szĂłlĂł tĂĄrgyalĂĄsokon Ukrajna felelőssĂŠgteljes pozĂ­ciĂłt kĂŠpviselt. Kijev kĂŠsz rĂĄ, hogy a 2008 januĂĄrjĂĄban kĂśtĂśtt orosz-ukrĂĄn kĂŠtoldalĂş gĂĄztranzit-memorandum alapjĂĄn akĂĄr hosszĂş tĂĄvĂş, stratĂŠgiai gĂĄztranzit megĂĄllapodĂĄst kĂśssĂśn MoszkvĂĄval.

Noha nem volt rĂŠsze az Ăśt pontnak, de a Gazpromot, MoszkvĂĄt az is bőszĂ­tette, hogy Ukrajna napi 21 milliĂł kĂśbmĂŠter technikai gĂĄzt kĂśvetelt az oroszoktĂłl – ingyen. A 2010-ig ĂŠrvĂŠnyes orosz-ukrĂĄn gĂĄztranzitegyezmĂŠny szerint a technikai gĂĄzt UkrajnĂĄnak kell biztosĂ­tania sajĂĄt forrĂĄsbĂłl, vagy pedig a gĂĄzszĂĄllĂ­tmĂĄnyok tulajdonosaitĂłl valĂł megvĂĄsĂĄrlĂĄsbĂłl. Kuprijanov, a Gazprom szĂłvivője destruktĂ­vnak minősĂ­tette ennek kapcsĂĄn az ukrĂĄn ĂĄllĂĄspontot, Ăśsszhangban azzal az ĂĄllamelnĂśki kinyilatkoztatĂĄssal, hogy Ukrajna tĂśbbĂŠ nem megbĂ­zhatĂł az oroszok szemĂŠben.

A vĂŠrig sĂŠrtett oroszok hosszĂş listĂĄt hoztak nyilvĂĄnossĂĄgra, bizonyĂ­tvĂĄn, hogy 1994 ĂŠs 2008 kĂśzĂśtt Moszkva 47 milliĂĄrd dollĂĄrral tĂĄmogatta UkrajnĂĄt, a mestersĂŠgesen alacsonyan tartott “barĂĄti” gĂĄzĂĄrral. Moszkva mĂŠg nĂŠhĂĄny nappal ezelőtt is hajlandĂł lett volna a nyugat-eurĂłpai ĂĄrnak alig tĂśbb, mint a felĂŠĂŠrt, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 250 dollĂĄrĂŠrt szĂĄllĂ­tani gĂĄzt Kijevnek. Ám a barĂĄti alapĂş gĂĄzĂĄrkĂŠpzĂŠsnek az idei januĂĄri tranzitbotrĂĄny bizonnyal vĂŠget vetett. UkrajnĂĄnak nincs mĂĄs vĂĄlasztĂĄsa, mint előbb-utĂłbb kifizetni az oroszok ĂĄltal eurĂłpai piaci ĂĄrnak tartott, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnti 450 dollĂĄrt.