close
Elindult Európa felé az orosz gáz
Blog - Egyéb - Gáz

Elindult Európa felé az orosz gáz

OroszorszĂĄg kĂśzĂŠp-eurĂłpai idő szerint ma reggel 8 ĂłrĂĄtĂłl megindĂ­totta az UkrajnĂĄn keresztĂźli eurĂłpai gĂĄztranzitot az Itar-Taszsz hĂ­re szerint. A beregdarĂłci gĂĄz ĂĄtadĂłkĂśzpont műszerei azonban csak akkor jelzik a gĂĄz megĂŠrkezĂŠsĂŠt, ha az energiahordozĂł mĂĄr vĂŠgighaladt a leĂĄllĂ­tott, Ăśsszejegesett, esetleg csak lassan beindĂ­thatĂł ukrajnai rendszeren. Leghamarabb szerda este.

Ukrajna tegnap Ăşjra alĂĄĂ­rta azt az EU-val kĂśtĂśtt megĂĄllapodĂĄst, amely a terĂźletĂŠn keresztĂźl orosz gĂĄztranzit feltĂŠteleit, mindenekelőtt a nemzetkĂśzi monitoring bizottsĂĄg ukrajani munkĂĄjĂĄnak rĂŠszleteit rĂśgzĂ­ti. Ez a bizottsĂĄg az ukrajani rendszerirĂĄnyĂ­tĂł kĂśzpontjĂĄban dolgozik, egy mĂĄsik pedig az oroszorszĂĄgiban. A Gazprom kĂśzĂŠp-eurĂłpai idő szerint 8 Ăłrakor, azaz nĂŠhĂĄny perce kĂźldĂśtt ismĂŠt gĂĄzt az EurĂłpĂĄt ellĂĄtĂł tranzitcsĂśvekbe. Egyelőre nem tudni, hogy az UkrajnĂĄn keresztĂźli nĂŠgy tranzitvezetĂŠkből hĂĄnyba tĂĄplĂĄl gĂĄzt, a hamarosan ĂŠrkező hĂ­rekből ez vĂŠlhetőleg kiderĂźl. „Ezzel megszakad az eddigi legnagyobb eurĂłpai gĂĄzellĂĄtĂĄsi zavar, amely legalĂĄbb 20 eurĂłpai orszĂĄgot ĂŠrint”, idĂŠzi Medvegyevet a Reuters. Az EurĂłpĂĄban felhasznĂĄlt orosz gĂĄz 80 szĂĄzalĂŠka UkrajnĂĄn keresztĂźl jut el a fogyasztĂłkhoz, e mennyisĂŠggel a fĂśldrĂŠsz gĂĄzigĂŠnyĂŠnek negyedĂŠt elĂŠgĂ­tik ki. Ha minden rendben folyik, a gĂĄz szerdĂĄn kĂŠső este ĂŠrhet el az uniĂłs hatĂĄrhoz. (Ez tehĂĄt a magyar-ukrĂĄn, illetve a szlovĂĄk-ukrĂĄn hatĂĄr – a szerk.) 

A Reuters nem ĂŠrti, miĂŠrt csak ma reggel indĂ­tja el a szĂĄllĂ­tĂĄst OroszorszĂĄg, ha Ukrajna mĂĄr tegnap dĂŠlutĂĄn 5-kor alĂĄĂ­rta a szĂźksĂŠges dokumentumokat. Arra gondolhatunk, hogy az oroszorszĂĄgi gĂĄzrendszer kĂŠnyszerpihenőn lĂŠvő szakaszĂĄnak Ăźzembe ĂĄllĂ­tĂĄsa sem zĂśkkenőmentes a hideg miatt. A gĂĄzkutak ĂşjbĂłli munkĂĄra fogĂĄsa sem mehet egyik pillanatrĂłl a mĂĄsikra. Alekszej Miller Gazprom vezĂŠr szerint ugyanis mintegy 100 gĂĄzkutat le kellett ĂĄllĂ­tani, mert termelĂŠsĂźket mĂĄr sem az orosz tĂĄrolĂłk, sem a gĂĄzrendszer, sem a belfĂśldi piac nem volt kĂŠpes felvenni. 

Az orosz gĂĄzra leginkĂĄbb egyes dĂŠlkelet-eurĂłpai orszĂĄgok vĂĄrnak, amelyek teljesen gĂĄz nĂŠlkĂźl maradtak. MindĂśssze nĂŠmi MagyarorszĂĄgon termelt, illetve rajtunk keresztĂźl tranzitĂĄlt nĂŠmet gĂĄzhoz jutnak, de kapnak a baumgarteni gĂĄzkĂśzpontban lĂŠvő, Mol-tulajdonĂş gĂĄzbĂłl is. Ezzel egyĂźtt dĂŠlnyugati szomszĂŠdainknĂĄl a tĂĄvfűtĂŠs is akadozott az elmĂşlt napokban. Igor Szecsin orosz miniszterelnĂśk-helyettes bocsĂĄnatot kĂŠrt a fűtĂŠs nĂŠlkĂźl maradtaktĂłl, amikor BrĂźsszelben leszĂĄllt a repĂźlőről, hogy alĂĄĂ­rja a Piebalgs uniĂłs energiabiztos irodĂĄjĂĄban a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄshoz szĂźksĂŠges dokumentumokat.