close
Tavaly is növelte nyereségét a cseh MUS bányaipari csoport
Egyéb - Szén

Tavaly is növelte nyereségét a cseh MUS bányaipari csoport

TĂśbb mint 1,13 milliĂĄrd koronĂĄs adĂłzott nyeresĂŠget termelt a tavalyi ĂŠvben a MosteckĂĄ uhelnĂĄ spolecnost (MUS). Az ĂŠszak-csehorszĂĄgi felszĂ­ni barnaszĂŠnbĂĄnyĂĄk egy rĂŠszĂŠt Ăźzemeltető cĂŠg tavalyi nyeresĂŠge 80 milliĂł koronĂĄval magasabb, mint 2006-ban – ĂĄll a MUS kedden kiadott kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

A MUS tavalyi forgalma meghaladta a hĂŠt milliĂĄrd koronĂĄt. JutalĂŠkkĂŠnt a tulajdonosok tĂśbb mint fĂŠlmilliĂĄrd koronĂĄt tettek zsebre. A nyeresĂŠg maradĂŠk rĂŠszĂŠt a cĂŠg fejlesztĂŠsĂŠre, illetve tartalĂŠk kĂŠpzĂŠsre hasznĂĄljĂĄk fel. A cĂŠg nyeresĂŠge alapvetően a szĂŠn nĂśvekvő ĂĄrĂĄnak az eredmĂŠnye. A MUS nyeresĂŠge a tavalyi ĂŠvben ugyanis annak ellenĂŠre is nőtt, hogy 300 ezer tonnĂĄval kevesebb szenet bĂĄnyĂĄszott ki, mint 2005-ben.


A MUS tulajdonosa a HollandiĂĄban bejegyzett Czech Coal energetikai csoport. A Czech Coal, amelyet gyakorlatilag a MUS menedzsmentje ellenőriz, a rĂŠszvĂŠnyek 51 szĂĄzalĂŠkĂĄt tartja a kezĂŠben. A tovĂĄbbi 49 szĂĄzalĂŠk Pavel Tykac, cseh milliĂĄrdos vĂĄllalkozĂł kezĂŠben van.

A nyĂĄron jelentettĂŠk be, hogy a MUS a nĂŠmet E.On energetikai csoporttal egyĂźtt Ăşj erőművet ĂŠpĂ­t Észak-CsehorszĂĄgban. A projekt rĂŠszleteit nem hoztĂĄk nyilvĂĄnossĂĄgra. Az azonban mĂĄr ismert, hogy az erőmű terveit az E.On fogja kidolgozni, mĂ­g a MUS fogja biztosĂ­tani az erőmű hosszĂş tĂĄvĂş szĂŠnellĂĄtĂĄsĂĄt.

A MUS ennek alapjĂĄn felbontotta a Cseh Energetikai Művekkel korĂĄbban megkĂśtĂśtt előzetes megĂĄllapodĂĄsĂĄt, hogy szenet biztosĂ­t a tervezet Ăşj CEZ erőmű rĂŠszĂŠre. A CEZ a MUS dĂśntĂŠsĂŠt tĂśrvĂŠnyellenesnek tartja ĂŠs a bĂ­rĂłsĂĄgon megtĂĄmadta. Ha ugyanis a MUS nem biztosĂ­tja a szenet a CEZ szĂĄmĂĄra, akkor az nem ĂŠpĂ­thet Ăşj erőművet a rĂŠgiĂłban. A rĂŠgiĂłban műkĂśdő SokolovskĂĄ bĂĄnyaipari csoportnak ugyanis mĂĄr nincs tartalĂŠka, s az ĂĄltala kibĂĄnyĂĄszott barnaszĂŠn mĂĄr ĂŠvtizedekre előre el van adva.