close
Ház nulla fűtési költséggel
Egyéb - Megújuló

Ház nulla fűtési költséggel

Ma mĂĄr nem utĂłpia, hogy nulla fűtĂŠsi kĂśltsĂŠgű hĂĄzat lehet ĂŠpĂ­teni. Hamarosan FĂłtligeten fognak hozzĂĄ az első ilyen ingatlanhoz, amely jĂśvő ĂŠv vĂŠgĂŠre kĂŠszĂźl el. A napkollektorokkal szerelt ĂŠs prĂŠselt polisztirolelemekből ĂŠpĂźlt hĂĄz hĂĄromrĂŠtegű, fĂłliĂĄzott ablakkal ĂŠs gĂŠpi szellőztetĂŠssel vĂĄlik teljessĂŠ – Ă­rja a NĂŠpszava.
Egyelőre mĂŠg csak mutatĂłban, de hamarosan mĂĄr MagyarorszĂĄgon is megjelenik a nulla fűtĂŠskĂśltsĂŠgű ĂŠpĂźlet. Az energiakĂśltsĂŠgek optimalizĂĄlĂĄsĂĄra kĂŠpes ingatlan az irodahĂĄzak piacĂĄn mutatkozik be, hiszen ez az a szegmens, ahol vĂŠlhetően a legnagyobb siker Ă­gĂŠrkezik. Egyfelől azĂŠrt, mert a vĂĄllalatvezetők dĂ­jazzĂĄk a hatĂŠkonysĂĄgot, amely az ĂźzemeltetĂŠsi kĂśltsĂŠgek csĂśkkentĂŠsĂŠvel elĂŠrhető. MĂĄsfelől az irodapiac szereplői kĂśnnyebben felismerik, egy-egy nagyobb befektetĂŠs ĂĄltal elĂŠrhető megtakarĂ­tĂĄs mĂŠrtĂŠke semmikĂŠppen se elhanyagolhatĂł, s hosszabb tĂĄvon ĂŠppen ez teszi olcsĂłbbĂĄ az első pillantĂĄsra drĂĄgĂĄnak tűnő beruhĂĄzĂĄst.

Tavasszal kezdődik ĂŠs vĂĄrhatĂłan 2008 vĂŠgĂŠre kĂŠszĂźl el az első nulla fűtĂŠsi kĂśltsĂŠget igĂŠnyĂŠlő irodaĂŠpĂźlet, amely FĂłtligeten vĂĄrja majd a bĂŠrlőket – fejtette ki a beruhĂĄzĂł Bauland Kft. Ăźgyvezetője. BĂŠleczki Attila elmondta: az ĂŠpĂźlet bĂŠrelhető terĂźlete 800 nĂŠgyzetmĂŠteres lesz. Ez egy hĂĄromszor nĂŠgyszĂĄz nĂŠgyzetmĂŠter alapterĂźletű ĂŠpĂźletben kap helyet.

SzĂĄmĂ­tĂĄsok szerint egy 100 ĂŠvvel ezelőtt ĂŠpĂźlt hĂĄz fűtĂŠsĂŠhez nĂŠgyzetmĂŠterenkĂŠnt 25 liter fűtőolaj szĂźksĂŠges tizenkĂŠt hĂłnapra. A korszerű, mai szabvĂĄnyok szerint ĂŠpĂźlt ingatlannĂĄl ez 10-12 literre mĂŠrsĂŠkelhető, a hatĂŠkonysĂĄgĂĄban kiugrĂłnak szĂĄmĂ­tĂł passzĂ­v hĂĄzaknĂĄl pedig 1,5 liter az elfogadott. A fĂłtligeti irodahĂĄznĂĄl Ăşgy tudjĂĄk megoldani ennek mellőzĂŠsĂŠt, hogy ezt az energiĂĄt is az ĂŠpĂźlet tetejĂŠre szerelt napelemek villamos energiĂĄjĂĄval oldjĂĄk meg – fejtette ki az irodahĂĄz tulajdonsĂĄgait SzekĂŠr LĂĄszlĂł tervező. A korszerű irodahĂĄzban nagy hidegben egy elektromos fűtőpatron tovĂĄbb melegĂ­ti a friss levegőt, Ă­gy folyamatosan nagyjĂĄbĂłl 18 Celsius-­ fok garantĂĄlhatĂł a lakĂĄs vagy iroda minden helyisĂŠgĂŠben.

Mindez nem jelenti azt, hogy mindig azonos hőmĂŠrsĂŠkletet kĂŠnytelenek elfogadni a bent lĂŠvők, s azon vĂĄltoztatni nem lehet. Az egyĂŠni hőmĂŠrsĂŠkletet itt az ablakradiĂĄtorral tudjĂĄk beĂĄllĂ­tani az irodĂĄkban tartĂłzkodĂłk. Kiemelt jelentősĂŠget kap a nyĂ­lĂĄszĂĄrĂł szigetelĂŠse is: az eleve hĂĄromrĂŠtegű ĂźvegezĂŠssel ellĂĄtott ablakokra belĂźlről egy rendkĂ­vĂźl vĂŠkony, de annĂĄl hatĂĄsosabb fĂłliĂĄt helyeznek el, amibe villanyĂĄramot vezetnek, ekĂŠppen tovĂĄbbi melegĂ­tĂŠsi lehetősĂŠget teremtve. A fűtĂŠsnĂŠl a napelemeket vetik be, az ezekkel megtermelt villanyĂĄram rĂŠvĂŠn ĂĄllĂ­tjĂĄk elő a kĂ­vĂĄnt hőmĂŠrsĂŠkletet.

Szakemberek szerint nem lehet kĂŠtsĂŠges, hogy nulla fűtĂŠsi kĂśltsĂŠgű ĂŠpĂźletet csak passzĂ­v hĂĄzra lehet alapozni. Ennek legnagyobb erĂŠnye, hogy falai olyan mĂŠrtĂŠkben szigetelnek, hogy azon keresztĂźl nem tĂĄvozik a hő. A technolĂłgia sajĂĄtossĂĄga, hogy mivel a levegő cserĂŠjĂŠt mĂĄkĂŠpp nem lehet biztosĂ­tani, Ă­gy gĂŠpi szellőztetĂŠssel kell megoldani a rĂŠgi, elhasznĂĄlt kivezetĂŠsĂŠt ĂŠs a friss oxigĂŠn beĂĄramlĂĄsĂĄt. Ezzel azt lehet elĂŠrni, hogy az elhasznĂĄlĂłdott levegő energiĂĄjĂĄnak 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt a friss levegő előmelegĂ­tĂŠsĂŠre tudjĂĄk fordĂ­tani.

Mindez tudatos anyaghasznĂĄlattal pĂĄrosul a falszerkezetekben is: a fĂłtligeti ĂŠpĂźlet kĂźlső falai a BASF Neopor elnevezĂŠsű termĂŠkĂŠből kĂŠszĂźlnek. Így ezeket az elemeket egy grafittal elegyĂ­tett, szĂźrke szĂ­nű polisztirol anyagbĂłl ĂĄllĂ­tjĂĄk elő, aminek előnye, hogy ĂĄtlagon felĂźli a hőszigetelő kĂŠpessĂŠge. Ezt az anyagot Ăşgy teszik mĂŠg hatĂŠkonyabbĂĄ, hogy aprĂłbb elemekre prĂŠselik, s Ă­gy kisebb darabokat raknak egymĂĄsra. RĂĄadĂĄsul mĂŠg az ebben lĂŠvő rĂŠseket is kitĂśltik, betonnal, aminek kĂśszĂśnhetően a meleg tĂĄvozĂĄsĂĄnak Ăşjabb akadĂĄlyt kĂŠpeznek.