close
Van elég gáz és erőművi kapacitás a téli csúcsszezonra
Áram - Egyéb

Van elég gáz és erőművi kapacitás a téli csúcsszezonra

ForrĂĄsoldalon, tehĂĄt az erőművi kapacitĂĄsokat ĂŠs az importot, valamint a hĂĄlĂłzati szempontokat is figyelembe vĂŠve felkĂŠszĂźlt a tĂŠli csĂşcsterhelĂŠsre a magyar villamosenergia-rendszer. Ugyanez mondhatĂł el a fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄst vizsgĂĄlva, hiszen szeptember vĂŠgĂŠre befejeződĂśtt a gĂĄztĂĄrozĂłk feltĂśltĂŠse, Ă­gy 3,8 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzkĂŠszlettel rendelkezik az E.ON FĂśldgĂĄz Trade.

Az idei ĂŠvre mĂĄr elmondhatĂł, hogy a tĂŠli ĂŠs nyĂĄri csĂşcsfogyasztĂĄs nagyjĂĄbĂłl megegyezik, vagyis megkĂśzelĂ­tően 6300-6400 megawatt kĂśrĂźl mozog, ami leginkĂĄbb az erőművi karbantartĂĄsok ĂźtemezĂŠsĂŠt nehezĂ­ti meg – mondta ĂŠrdeklődĂŠsĂźnkre KapĂĄs MihĂĄly, a Mavir, Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli RendszerirĂĄnyĂ­tĂł Zrt. diszpĂŠcserkĂśzpontjĂĄnak vezetője. Mindezeket ismerve, a Mavir ĂŠvi kapacitĂĄs tervĂŠben mĂĄr szĂĄmba vettĂŠk a nyĂĄri melegben a klĂ­maberendezĂŠsek miatti fogyasztĂĄsnĂśvekedĂŠst, az időjĂĄrĂĄs, Ă­gy a hidegebb napok vĂĄrhatĂł alakulĂĄsĂĄt, valamint ugyanĂ­gy szĂĄmoltak a hazai erőművek karbantartĂĄsi terveivel is. Az export-import szaldĂłt munkanapi csĂşcsidőben 800 megawattal szĂĄmoltĂĄk, munkaszĂźneti ĂŠs Ăźnnepnapokon arĂĄnyosan kisebb csĂşcsidei importtal kalkulĂĄltak. Mindezek figyelembe vĂŠtelĂŠvel az előĂ­rt tartalĂŠk mĂŠrtĂŠkĂŠt bruttĂł 1330 megawattra ĂĄllĂ­tottĂĄk be ĂŠs ezt sikerĂźlt is biztosĂ­tani a rendszerben.

A tavalyi enyhe tĂŠl miatt tavaszra tĂśbb gĂĄz maradt a hazai tĂĄrolĂłkban, ezĂŠrt azokat lassabban tĂśltĂśttĂŠk fel, s az Ă­gy keletkezett nyomĂĄskĂźlĂśnbsĂŠg miatt valamivel tĂśbb gĂĄz fĂŠrt a tĂĄrolĂłkba, vagyis 3,8 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter tĂŠnyleges gĂĄzkĂŠszlettel vĂĄrhattuk a telet. A tĂĄrolĂłk feltĂśltĂŠse egyĂŠbkĂŠnt szeptember vĂŠgĂŠre fejeződĂśtt be – tudtuk meg Kutas IstvĂĄntĂłl, az E.ON FĂśldgĂĄz Trade Zrt. kommunikĂĄciĂłs vezetőjĂŠtől.

A tĂĄrolĂłi felkĂŠszĂźlĂŠs ezen kĂ­vĂźl is kedvezően alakult, mert az E.ON FĂśldgĂĄz Storage oktĂłberben 3,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterről 3,7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre nĂśvelte a hazai gĂĄztĂĄrolĂłinak tĂŠrfogatĂĄt, ebből 200 milliĂł kĂśbmĂŠter az Magyar SzĂŠnhidrogĂŠn KĂŠszletező SzĂśvetsĂŠg tulajdonĂĄban lĂŠvő stratĂŠgiai tartalĂŠk. SzintĂŠn kedvező, hogy oktĂłberben sikerĂźlt nĂśvelni a tĂĄrolĂłk kitĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄsĂĄt is, Ă­gy a napi maximĂĄlis 47,5 milliĂł kĂśbmĂŠter helyett mĂĄr 50 milliĂł kĂśbmĂŠtert tudnak naponta a hĂĄlĂłzatba bocsĂĄtani a tĂĄrolĂłkbĂłl. Az E.ON FĂśldgĂĄz Trade egyĂŠbkĂŠnt hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsei rĂŠvĂŠn rendelkezik az ellĂĄtĂĄshoz szĂźksĂŠges gĂĄzmennyisĂŠggel.

Egy hideg tĂŠli napon az orszĂĄg ellĂĄtĂĄsnak 54 szĂĄzalĂŠkĂĄt a fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂłk biztosĂ­tjĂĄk, 37 szĂĄzalĂŠkuk szĂĄrmazik importbĂłl ĂŠs mintegy 9 szĂĄzalĂŠk a hazai kitermelĂŠs.