close
Szövetségbe forrt orosz energiacégek
Áram - Egyéb

Szövetségbe forrt orosz energiacégek

Egyesült két orosz erőműellátó vállalat, céljuk, hogy nagyobb szeletet hasíthassanak a nemzetközi piacból. A Power Machines és az általa felvásárolt EMAlliance szerint az orosz piac 2015-ben tetőzik, Ázsiában és Dél-Amerikában folytatnák a terjeszkedést.

A Power Machines, Oroszország legnagyobb áramgenerátor-gyártója megvásárolta az EMAlliance-t, amely erőművek számára gyárt kazánokat. Az egyesülés által Power Machines külső piacokon is versenyképes lesz, olyan vállalatokkal kívánja felvenni a versenyt, mint a Siemens, az Alstom vagy a General Electric, írja a The Moscow Times.

A vállalatok a vételárat nem közölték, de az áprilisban közzéteendő első negyedéves jelentés során fény fog rá derülni. Az üzletet a Power Machines oldaláról az az Alekszej Mordasov bonyolította akinek Oroszország legnagyobb acélgyártójának, a Szeversztalnak a főrészvényese. Az EMAlliance-t Jevgenyij Tugolukov képviselte a tárgyalások során.

A piacbővítés elsődleges célpontjai Latin-Amerika és Ázsia, ezen belül is Brazília és India partnerségére számítanak vegyesvállalatok alapításában, tájékoztatott Igor Kosztyin, a Power Machines vezérigazgatója. A működés ilyen típusú célja a termelés lokalizálása által elérhető intenzívebb kiszolgálás. A vállalat egyébként a közelmúltban többek között az Egyesült Államoknak, Kanadának, Dél-Koreának és Angolának is értékesített berendezéseiből.

A terjeszekdés oka az, hogy a helyi piac, bár hatalmas, 2015 után csökkenő ütemben fog növekedni. A vállalat nem szándékozik emelni árait, még akkor sem, ha a szállítási költségek miatt ez a bevételek csökkentéséhez vezet. A Power Machines tavalyi első három negyedéves nyeresége 239 millió dollár volt, az EMAlliance 2010-ben 17,3 millió dollárt profitált.