close
Az atomcsend-egyezményhez való csatlakozásra szólította fel az országokat az ENSZ
Atom - Egyéb

Az atomcsend-egyezményhez való csatlakozásra szólította fel az országokat az ENSZ

A kĂ­sĂŠrleti atomrobbantĂĄsokat tiltĂł egyezmĂŠnyhez valĂł csatlakozĂĄsra szĂłlĂ­totta fel a kormĂĄnyokat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkĂĄra pĂŠnteken BĂŠcsben. Azok az orszĂĄgok, amelyek nem vesznek rĂŠszt az ĂĄtfogĂł atomcsend-szerződĂŠs egyezmĂŠnyĂŠben, nem teljesĂ­tik felelőssĂŠgĂźket a nemzetkĂśzi kĂśzĂśssĂŠggel szemben – mondta Ban Ki Mun.

A diplomata a szerződĂŠs ĂŠletbe lĂŠpĂŠsĂŠt előkĂŠszĂ­tő szervezet (CTBTO) fennĂĄllĂĄsĂĄnak 15. ĂŠvfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl tartott beszĂŠdet a bĂŠcsi ENSZ-kĂśzpontban. A tesztrobbantĂĄsok tilalma “jogi ĂŠs erkĂślcsi kĂśtelezettsĂŠg” – jelentette ki. MeggyőződĂŠsĂŠt fejezte ki, hogy a tesztelĂŠs tilalma elvezet a nukleĂĄris leszerelĂŠshez is. Hogy az egyezmĂŠny hatĂĄlyba lĂŠpjen, ahhoz mĂŠg nyolc meghatĂĄrozott orszĂĄgnak is alĂĄ kell mĂŠg Ă­rnia, illetve megerősĂ­tenie azt. Ban Ki Mun kijelentette, kĂŠsz elutazni az egyezmĂŠnyhez mĂŠg nem csatlakozott orszĂĄgokba, hogy szemĂŠlyesen sĂźrgesse a kormĂĄnyokat.

“Nincs jĂł ok a nem-csatlakozĂĄsra” – mondta. A főtitkĂĄr kĂŠrdĂŠsre vĂĄlaszolva Ăşgy vĂŠlekedett, kizĂĄrĂłlag politikai akarat kĂŠrdĂŠse, hogy a szerződĂŠs ĂŠletbe lĂŠpjen. “TĂśbb nyomĂĄsra van szĂźksĂŠg” – tette hozzĂĄ.Ban Ki Mun kijelentette, elkĂśtelezett a nukleĂĄristeszt- ĂŠs atomfegyvermentes vilĂĄg mellett. “A nukleĂĄris robbantĂĄsok szennyezik a kĂśrnyezetet, ĂŠs a politikai lĂŠgkĂśrt is, mert bizalmatlansĂĄgot, elszigetelődĂŠst ĂŠs fĂŠlelmet szĂźlnek” – mondta. TĂłth Tibor, a szerződĂŠs előkĂŠszĂ­tő bizottsĂĄgĂĄnak főtitkĂĄra felidĂŠzte, hogy a CTBTO szĂĄmos akadĂĄlyon jutott tĂşl a 15 ĂŠv alatt. Kiemelte, hogy a CTBTO előrejelző- ĂŠs mĂŠrőhĂĄlĂłzata fokozatosan gyarapodott ĂŠs jelenleg kĂśzel hĂĄromszĂĄz ĂĄllomĂĄsbĂłl ĂĄll. Mint fogalmazott, az ellenőrzĂŠsi rendszer ĂŠs a szervezet is “Ăşj paradigmĂĄt” kĂŠpvisel, mert teljes egĂŠszĂŠben multilaterĂĄlis ĂŠs globĂĄlis hĂĄlĂłzatot alkot.

A szervezet vĂĄlaszĂşthoz ĂŠrkezett – mondta a jĂśvőre előretekintve. “DĂśntenĂźnk kell, hogy milyen utat vĂĄlasztunk. El kell dĂśntenĂźnk, hogy komolyan vesszĂźk-e cĂŠlunkat, a globĂĄlis nukleĂĄris robbantĂĄsok tilalmĂĄt” – mondta. A siker nem csak a politikai vezetőkĂśn ĂĄll, de “mindannyiunkon” – tette hozzĂĄ.Ban Ki Mun egy kĂśzel-keleti atomfegyver-mentes Ăśvezet mellett is szĂłt emelt. Egy ilyen egyezmĂŠny kedvezne a bizalomerősĂ­tĂŠsnek a vilĂĄg egy nagyon bizonytalan rĂŠszĂŠn – tette hozzĂĄ. Az ĂĄtfogĂł atomcsend-szerződĂŠst (CTBT) 1996-ban fogadta el az ENSZ kĂśzgyĹąlĂŠse, ĂŠs mĂŠg abban az ĂŠvben megnyitottĂĄk alĂĄĂ­rĂĄsra. Eddig 182 orszĂĄg Ă­rta alĂĄ az ENSZ kĂśzel kĂŠtszĂĄz tagĂĄllama kĂśzĂźl, ebből 156 ratifikĂĄlta is. Hogy hatĂĄlyba lĂŠpjen, ahhoz mĂŠg nyolc meghatĂĄrozott orszĂĄgnak is alĂĄ kell mĂŠg Ă­rnia, illetve megerősĂ­tenie.

A nyolc, nukleáris technológiával rendelkező ország Kína, Észak-Korea, Egyiptom, India, Irán, Izrael, Pakisztán és az Egyesült Államok. Egy lépéssel közelebb jutott a hatályba lépéshez, amikor Indonézia parlamentje tavaly év végén ratifikálta azt. A listán eredetileg 44 ország szerepelt, mindazok az államok, amelyek részt vettek az előkészítő tárgyalásokon, és akkor atomreaktorokkal vagy kutatóreaktorokkal rendelkeztek.A szerződést előkészítő szervezet, a CTBTO a nukleáris robbantások észlelésére nemzetközi megfigyelő rendszert működtet. A mintegy háromszáz mérőállomásból álló globális rendszer a földrengések erősségének mérésére és szökőár-előrejelzésre is alkalmas.

Â