close
Vizet ért a Pannergy
Egyéb - Megújuló

Vizet ért a Pannergy

Nem sokkal több, mint egy hónap alatt zárta le, várakozásokat meghaladó eredményekkel a PannErgy a Miskolci Geotermikus Projekt második (MAL-PE-02),utolsó termelő kútfúrási munkálatait. A vártnál gyorsabban és sekélyebb mélységben sikerült elérni a repedezett vízadó réteget, 1 494 méteres mélységben.

Január elején – a Kistokaj visszasajtoló kút befejezése után – kezdte meg a PannErgy(Kuala Kft.) a Mályi (MAL-PE-02) termelő kútfúrási munkálatait. A korábbi fúrásainktapasztalatait hasznosítva, és a gondos előkészítési munkáknak köszönhetően, a fúráshatékonyabban zajlott, a lemélyítés a korábbiaktól eltérően lényegesen rövidebb időt vett igénybe – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Február első napjaiban a fúró 1420 méteren elérte a fúrás célzónáját, vagyis a triász korúBükkfennsíki mészkő formációt. Miután belépett a fúró ebbe a rétegbe, a nyitott lyukszakasz béléscsövezése és cementezése következett. A lyuk biztonságibéléscsövezése és cementpalástjának kötése után elindult a továbbfúrás, mely során 1494méteres mélységben részleges, majd teljes iszapveszteség következett be, amiből arra lehetett következtetni, hogy megtalálta a fúrás a triász korú mészkőben a repedezett,karsztosodott réteget, amely a geotermikus folyadékot szállítja.

A repedezettség minél jobb megnyitása érdekében PannErgy továbbfúrt mintegy 20 métert. Mindezek után előzetestermeltetés következett kompresszorozással, amely során az előzetes eredmények arramutatnak rá, hogy igen kimagasló, közel 8 000 liter/perc vízhozamot biztosít a kút, és ami még biztatóbb, hogy a hatalmas hozamot, szabad kifolyással produkálja, vagyis kompresszor és szivattyú működtetése nélkül.

A hidrogeológusok kezdeti kiértékelése alapján, az előzetesen mérttől (a jelenlegi előzetesadatok mintegy pár órás teszt eredményei, amelyek egy ilyen hatalmas karsztrendszer szempontjából elhanyagolhatóak) jelentősen magasabb vízhőmérséklettel lehet számolni hosszútávon, mert a kút és környezete az alulról feláramló melegebb víz hatására átmelegszik az egyensúlyi pont kialakulásáig. A következő napokban a triász mészkő repedezettségének vizsgálatára kerül sor. A későbbiekben zajlik majd a kút hosszú távú tesztelése és próbatermeltetése, amely során jóval több paraméter mérésére és rögzítésére adódik lehetőség.

A próbatermeltetés során a társaság által a térségben korábban fúrt két kútban kiegészítő mérések segítségével (vízszint és mélységi nyomásregisztrálás) pontosabb adatokat kapnak a bükki karszt viselkedéséről, kiterjedéséről és elhelyezkedéséről. A vízbázis sekély mélységben történő elérése a tervezettnél szerényebb fúrási költségeteredményez a termelő kutak kialakítása tekintetében.

“Ez a siker lezárja a talán legfontosabb, és legkockázatosabb szakaszát a fejlesztésnek, nevezetesen az energia “előállítását. Egyre közelebb kerülünk a Miskolci Geotermikus Fejlesztési Projekt lezárásához, hiszen a napokban sikeresen hajtottuk végre az öt kútbólálló harmadik, egyben utolsó kitermelő egység fúrási munkálatait. A nagy hideg ellenére szakembereink a karácsony és újév közötti időszakban elkezdett előkészítő munkátkövetően a fúrást nagyon hatékonyan tudták végezni. A két termelő és az eddig létesített egy visszasajtoló kút mellett elkezdtük a negyedik egység fúrásának előkészületeit. A PannErgy a korábbi terveit tartva a 2012-es téli fűtési szezonban már Miskolc számáraolcsó és környezetbarát fűtési megoldást fog kínálni – nyilatkozta Bokorovics Balázs aPannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.