close
Szófia meggyőzné Moszkvát, hogy ne pereljen
Áram - Atom - Egyéb - Gáz

Szófia meggyőzné Moszkvát, hogy ne pereljen

A bolgár kormány energiaügyi minisztere az orosz fővárosba utazott csütörtökön, hogy eltántorítsa a moszkvai vezetést attól a szándéktól, hogy tetemes kártérítést követeljen Bulgáriától a belenei atomerőmű megépítéséről kötött bolgár-orosz kormányközi megállapodás felrúgása miatt – írta a Balkan Insight hírportál.

Deljan Dobrev, az energiaügyi tárca vezetője várhatóan hivatalosan is tájékoztatja Oroszországot a bolgár kormány döntéséről, miszerint mégsem építik meg az ország második atomerőművét a Duna menti Belenében. A miniszter egyszersmind igyekszik meggyőzni a bolgár kormánnyal szerződő orosz cég, az Atomsztrojexport vezetését, hogy ne tegyen jogi lépéseket a kontraktus meghiúsulása miatt. Moszkva korábban azzal fenyegetőzött, egymilliárd euró kártérítést fog követelni Bulgáriától, ha meghiúsul a belenei projekt.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn telefonon tárgyalt a kérdésről Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnökkel. Oroszországban már legyártották a belenei atomerőműbe tervezett két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű erőművi blokk egyikét. Ezt a bolgár fél kifizeti, és a kozloduji atomerőműben szerelik fel. Belenében az atomerőmű helyett gázüzemű erőmű létesül a bolgár kormány közlése szerint.