close
Total: az Elgin nem jelent további veszélyt
Egyéb - Olaj

Total: az Elgin nem jelent további veszélyt

Bár egy hat tengeri mérföld hosszú olajfoltot fedeztek fel az Elgin balesetét követően, az üzemeltető Total szerint nincs szükség beavatkozásra, a jelenség normális és nem okoz nagyobb kárt a természetben. A francia vállalat közleményben oszlatta el a fáklyaláng miatti aggodalmakat.

A Total ismét nyilatkozott a hétvégén az Elgin-gázmezőjének egyik fúrótornyán történt balesetről. Mint ahogyan azt az Energiainfo is jelentette, eleinte csak irányítási hibáról tájékoztatott a cég, de minden valószínűség szerint robbanás történt az északi-tengeri kúton. A legutóbbi jelentés szerint a szivárgás nem járt jelentős környezeti hatással, mivel az óvintézkedéseket időben megtették.

Kedden egy hat tengeri mérföldnyi hosszúságú olajfoltot mértek a baleset helyszíne környékén, amit még mindig vizsgálnak. A francia állami olajvállalat szerint egyelőre nincs szükség további intézkedésekre, mint például diszpergensek alkalmazására. A Total nyilatkozatában kifejtette, ez az olajfolt a fúrások miatt keletkezett olajos sár, illetve könnyű kondenzátum lehet, ugyanakkor a mennyiségből úgy ítéli a vállalat, hogy 30 köbméternyi gáz szökhetett ki a rendszerből.

Új információ az is, hogy nem csak az Elgint kellett leállítani, hanem elővigyázatosságból a szomszédos Franklin és West Franklin mezők termelését is. Az Elginen egyébként még mindig és a fáklyaláng, de a Total szerint ez normális a helyzetre való tekintettel és nem is jelent további veszélyforrást annak ellenére, hogy a felszökő gáz gyakorlatilag körbeöleli a platformot. A Total a legutóbbi közleményében ezt azzal magyarázza, hogy amikor vészhelyzetben kell leállítani egy platformot, nincs idő az összes járulékos gáz elégetésére, mint ahogyan egy normális leállításnál lenne. Amint a rendszerben maradt szénhidrogének elpárolognak, a tűz is ki fog hunyni. A járulékos gázokat elégető rendszer a platform biztonsági rendszerének a része, többek között az evakuálás problémamentességét is segítette, áll a Total közleményében.