close
Folyékonyfém-hűtésű reaktort építene Oroszország
Atom - Blog - Egyéb

Folyékonyfém-hűtésű reaktort építene Oroszország

A nagyteljesítményű nátriumhűtésű reaktorok fejlesztése mellett Oroszország saját tervezésű kisméretű, moduláris ólom-bizmut hűtésű reaktort kíván üzembe helyezni. Az SVBR-100 elnevezésű típus egy integrált reaktor, azaz a gőzfejlesztők az aktív zónával együtt a reaktortartályon belül vannak. Az ólom-bizmut eutektikum hűtőközeg hőmérséklete 340-490 °C közötti. A reaktorokat összeszerelve szállítanák a telephelyre, egy modul átmérője 4,5 méter, magassága 7,5 méter. Ezt helyeznék egy passzív hűtést és árnyékolást biztosító vízzel töltött medencébe.

Az SVBR típus már több atommeghajtású Alfa osztályú tengeralattjárón üzemel, így már mintegy 80 reaktorév üzemeltetési tapasztalat áll rendelkezésre. 2009-ben létrehozták az AKME-Engineering vállalatot, és civil alkalmazásra kezdték továbbfejleszteni az SVBR-t. A tervek szerint 2017-re befejeznék a fejlesztést és üzembe helyeznének egy demonstrációs SVBR-100-as blokkot. A teljes beruházás összege 16 milliárd rubel (585 millió dollár). A telephely a dimitrovgrádi reaktorkutató központ lesz – írta a NucNet.

Az SVBR-100 nem csak villamos energia előállítására, de sótalanításra vagy távhőszolgáltatásra is alkalmas lehet. Egy tizenhat modulból álló atomerőmű olcsóbban tudna villamos energiát előállítani, mint bármelyik másik új orosz fejlesztésű reaktor, állítja az AKME. A reaktor egyben inherens biztonsággal és jó proliferáció-állósággal jellemezhető a fejlesztő szerint.
Egy másik orosz kutatási program keretében a nátriumhűtésű BN reaktorokat fejlesztik.

A BN-350 prototípus huszonhét évig üzemelt Kazahsztánban, villamosenergia-termelés mellett víz sótalanításra is alkalmazták. A Bjelojarszk-3 egy BN-600-as blokk, jelenleg is üzemel, a Bjelojarszk-4 BN-800-as blokkja építés alatt áll. Egy 2009. októberi szerződés értelmében további két, egyenként 880 MW teljesítményű BN-800 típusú reaktor fog épülni Kínában, az első építése 2013-ban kezdődhet.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.