close
Kezdődik a Paksi Atomerőmű karbantartása
Atom - Egyéb

Kezdődik a Paksi Atomerőmű karbantartása

Rövidesen leállítják a paksi atomerőmű egyes blokkját, hogy elvégezzék rajta az évente szokásos karbantartást, őszig a másik három reaktoron is végrehajtják a főjavítást – közölte Mittler István.

A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója hozzáfűzte, április első napjaiban kezdik a karbantartást az egyes reaktoron. A következő a négyes lesz május közepén. A kettes blokk leállását július első napjaira tervezik, míg a hármas blokkét szeptember első napjaira ütemezték. Az atomerőmű reaktorait évente vetik alá egy nagyjából egy hónap alatt elvégezhető, tervezett karbantartási, javítási munkálatnak.

A karbantartás egy olyan – a létesítmény rendszerein és annak elemein végzett tevékenység -, amelynek az a célja, hogy azok funkciójukat a tervezett módon és hatékonysággal lássák el az üzemidő végéig, vázolta az igazgató. Ilyenkor nem csak a primer, hanem a szekunder kör berendezésinek ellenőrzésére, szükség szerinti javítására és a tervezett üzemanyag átrakásra is sor kerül, húzta alá Mittler István. Hozzátette, hogy négyévente minden blokk egy nagyjavításon esik át, ami két hónapig tart. Ebben az évben a kettes blokkon esedékes az említett nagyjavítás, tájékoztatott Mittler István. A kommunikációs igazgató emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben a paksi atomerőmű teljesítménykihasználási tényezője rendkívül jó, közel kilencven százalékos volt. A főjavítások kevesebb mint 160 napot vettek igénybe.

A Paksi Atomerőmű Zrt. villamosenergia-termelése 2011-ben 15.685 GWh volt, ezzel a hazai termelés 43,25 százalékát adta. A paksi atomerő üzemanyaga dúsított urán-dioxid. Az ebből préselt pasztillákat hermetikusan lezárt csőbe helyezik. Az így létrejött fűtőelem pálcákat kötegekbe rendezik. A hatszögletű kazetták 126 fűtőelempálcát tartalmaznak. Az aktív zónát 349 kazetta alkotja, ebből 37 a láncreakció szabályozására szolgál. Egy-egy reaktorblokkban 42 tonna üzemanyagtöltet van.

A reaktor működése során a hasadóanyag elhasználódik, kiég. Ezért meghatározott időnként „át kell rakni” a zónát: ilyenkor veszik ki a kiégett, és teszik be a friss üzemanyagot. A kimerült fűtőanyag-kötegeket a reaktor melletti vízzel telt medencébe helyezik, ahol öt éven át tárolják, szaknyelven pihentetik azokat. A munkához nagy pontosságú, számítógéppel vezérelt berendezést, átrakógépet használnak.