close
Szivárog a Manhattan-terv öröksége
Atom - Egyéb

Szivárog a Manhattan-terv öröksége

Washington állam kormányzója közölte, a hanfordi nukleáris telephelyen hat, szimplafalú tartályból radioaktív anyag szivárog, de az egyelőre nem jelent egészségügyi kockázatot. Jay Inslee hozzátette, Steven Chu energetikai miniszter 2013. február 22-én megerősítette az információt.

A hanfordi telephelyen 177 tartály van, ezek közül 149 szimplafalú. A kormányzót az előző héten tájékoztatták az egyik ilyen sérült tartályról. A kormányzó szerint a DOE (energetikai minisztérium) megerősítette, hat szivárgó tartály van. A szivárgás nem jelent közvetlen kockázatot, a Columbia folyó öt mérföldre van a helyszíntől. Állami tisztségviselők korábban megállapították, az egyik földalatti tartály 150-300 gallonnyit szivárog évente, és ez kockázatot jelent a földalatti vizek számára. A DOE tájékoztatása szerint a környezeti monitorozó rendszerek eddig nem jeleztek koncentrációváltozást a tartályok közelében a talajban. Az elsőként szivárgónak azonosított T-111 jelű földalatti tartály 1943-44-ben épült, 1945 óta használják. Mintegy 447 ezer gallon iszapot tartalmaz – írta a NucNet.

A kormányzó aggodalmát fejezte ki, hogy egy hete csak egy tartályról, most már hatról van szó, és ez megkérdőjelezi a többi szimplafalú tartály integritására vonatkozó elképzelést is. Szerinte el kellene távolítani a hulladékot az öregedő tartályokból, és örömét fejezte ki, hogy a DOE ennek a folyamatnak a felgyorsítását tervezi. Egy korábbi hírlevelében Chu azt írta a DOE munkatársainak, hogy a DOE jelentős előrelépést ért el a hidegháborúból származó radioaktív szennyezések felszámolásában, csökkentve az összes szennyezést mintegy 75%-kal, és 690 négyzetmérföld (harminc Manhattannek megfelelő) szennyezett területet sikerült teljesen megtisztítani.

A Hanford telephelyet 1943-ban alapították az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan Project részeként. Itt üzemelt a B reaktor, a világ első plutónium-termelő reaktora. Az itt termelt plutóniumot az első atombombákban hasznosították.