close
OMV: új gázpiaci szabályozásra van szükség
Egyéb - Gáz

OMV: új gázpiaci szabályozásra van szükség

Egyszerűbb gázpiaci szabályozás lenne célszerű a túlbonyolítás helyett Európában, mert a globális gázpiac egyre nyílik, véli az OMV vezetése. Világszerte akár 80 százalékkal is megnőhet 2035-ig a gázkereskedelem mértéke, bár az európai import a közeljövőben stagnálni fog.

Végsősoron a Kaszpi-térséget egészen az észak-európai térséggel, a Norvég-tengerrel kell összekötni gázhálózatok révén, véli Hans-Peter Flore, az OMV igazgatósági tanácsának egyik tagja. Olyan mértékű változtatásokat kell végrehajtani a gázszektorban, amelyekhez sok idő kell, de Európa versenyképessége a gázellátás biztonságán is múlik, ezért érdemes minél nagyobb figyelmet szentelni a területnek.

Bár Nyugat-Európa gázfelhasználása jelenleg stagnál, ez csak időleges, ráadásul más területek, mint például Törökország, nagyban növelte gázimportját az elmúlt években, és ez a tendencia nem is fog változni, jelezte előadásában Flore a nemrégiben tartott bécsi gázkonferencián. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a következő évtizedben akár 80 százalékkal is megugorhat a globális gázpiac forgalma, a jelenlegi 675 milliárd köbméterről 1200 milliárd köbméterre nőhet éves szinten 2035-re. Eközben, mint azt az osztrák állami olajvállalat vezetője megjegyezte, a szükséges fejlesztések Európában gazdasági, politikai és jogszabályi akadályokba ütköznek, az egyébként is komoly kihívást jelentő feladatokat tovább bonyolítva.
Amellett, hogy Oroszország lesz továbbra is Európa fő gázimportőre, csatlakozik hozzá Azerbajdzsán és világszinten számolni kell majd Kelet-Afrikával és az ázsiai termelőkkel is. Hosszabb távon ezért az OMV arra számít, hogy megszűnik az olajárindexált gázáralakítás.

Azonban az, hogy hogyan maradhat a földgáz továbbra is versenyképes a többi energiahordozóval, Flore szerint kérdéses, mégpedig azért, mert az EU-ban korlátozó szabályok vannak érvényben. Ezen felül, mint más szakértők, ő is az egységes szabályozás hiányára panaszkodott és arra, hogy nem látszik, milyen hosszútávú tervei vannak a közösségnek. Ezért Európában a gázszektor sok értelemben torzított és kiegyensúlyozatlan. Flore szerint nem további szabályokra, hanem a piac egyszerűsítésére lenne szükség.