close
A kormány szerint nyereségesek az áramszolgáltatók
Áram - Egyéb

A kormány szerint nyereségesek az áramszolgáltatók

Összességében nyereségesek a Magyarországon működő villamosenergia-ipari szolgáltató vállalatok – a Kormányzati Információs Központ háttéranyaga szerint.

A pénteken közzétettt anyagban található adatok szerint 2011-ben az egyetemes szolgáltatói tevékenység – a lakosság, illetve a kisfogyasztók ellátása – veszteséges volt, azonban az elosztásból érdemi eredményt realizáltak a társaságok. Magyarországon hat villamosenergia-elosztó működik, mindegyikük a saját kizárólagos ellátási területén.

A hat elosztó három nagy tulajdonosi csoporthoz tartozik, a német RWE-hez és az E.ON-hoz, illetve a francia EDF-hez. Az elosztásból az EDF több mint 7,6 milliárd, az E.ON több mint 9,1 milliárd, az RWE pedig több mint 15,3 milliárd forint adózott eredményre tett szert 2011-ben a dokumentum szerint.

A társaságcsoportok szintjén vizsgálva mindegyik társaság nyereséges volt, az EDF több mint 8 milliárd, az E.ON csaknem 10,2 milliárd, az RWE pedig több mint 12,8 milliárd forint nyereséget ért el. A három társaságcsoport éves együttes adózott eredménye 31 milliárd forintot tett ki 2011-ben – ismertette a Kormányzati Információs Központ.