close
Szénpiac: 2008-ban is magasak maradnak az árak
Egyéb - Szén

Szénpiac: 2008-ban is magasak maradnak az árak

Az ellĂĄtĂĄsi bizonytalansĂĄggal kapcsolatos aggodalmak miatt 2008-ban is vĂĄrhatĂłan az idei szinten maradnak a szĂŠnĂĄrak a vilĂĄgpiacon – vĂŠlik londoni elemzők. Az ĂĄrak 2007-ben rekordot dĂśntĂśttek, miutĂĄn bősĂŠges volt ugyan a piaci kĂ­nĂĄlat, de KĂ­nĂĄban rendkĂ­vĂźli mĂŠrtĂŠkű igĂŠnynĂśvekedĂŠs volt tapasztalhatĂł, ezĂŠrt az ĂĄzsiai orszĂĄg jelentősen csĂśkkentette exportjĂĄt. Brit szakĂŠrtők a Reuters beszĂĄmolĂłja szerint 2009-től tovĂĄbbi drĂĄgulĂĄst vĂĄrnak.

ÁltalĂĄnos meggyőződĂŠs, hogy a szĂŠnpiacokon tovĂĄbbra is erős kereslet marad – adott gyors helyzetkĂŠpet a Reutersnek Jim Lennon, a Macquarie Bank elemzője. A jĂśvő ĂŠvben a vilĂĄgpiac rendkĂ­vĂźl feszĂ­tett marad – jegyezte meg. A vilĂĄg szĂŠntermelőinek becslĂŠse szerint 2008-ban egy szerĂŠny, 10 milliĂł tonnĂĄs felesleg mutatkozik a piacon, ami valamelyest mĂŠrsĂŠkelheti az ĂĄrakat. A vilĂĄg ĂśssztermelĂŠse elĂŠrheti a 35 milliĂł tonnĂĄt.

 A vilĂĄg szĂŠntermelĂŠsĂŠnek bővĂźlĂŠse 2008-ban, orszĂĄgonkĂŠnt (milliĂł tonna)
AusztrĂĄlia 5
IndonĂŠzia 15
Kolumbia 4
DĂŠl-Afrika 2
USA 8
EgyĂŠb 1
Összesen 35
   
Forrås: Reuters  


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.