close
Milyen energiapapírba fektessünk jövőre?
Egyéb - Megújuló

Milyen energiapapírba fektessünk jövőre?

Az ĂŠv utolsĂł EnergiaInfĂłs megjelenĂŠse rĂŠvĂŠn egy kissĂŠ rendhagyĂł cikkel szeretnĂŠnk zĂĄrni az Ăł-, s termĂŠszetesen nyitni az ĂşjĂŠvet. S ha esetleg sikerĂźl megnyeri az ÖnĂśk tetszĂŠsĂŠt is, nos Ăşgy a jĂśvőben megtartanĂĄnk ezt a jĂł szokĂĄst, s esetleg gyakrabban jelentkeznĂŠnk hasonlĂł tĂŠmĂĄval. Hogy pontosan miről is beszĂŠlĂźnk? BefektetĂŠsekről. Energetikai befektetĂŠsekről. Vajon jĂśvőre mely energetikai papĂ­rba ĂŠrdemes befektetni?

(Hogy mĂŠg rendhagyĂłbb legyen, rĂśgtĂśn egy zĂĄrjeles megjegyzĂŠssel zĂĄrnĂĄnk az ĂŠvet, mĂŠg ha az nem is szokĂĄs. Mindenek előtt ugyanis ĂŠrdemes elmondani, bĂĄr remĂŠlem nagy titkot ezzel nem ĂĄrulunk el, hogy itthon ma mĂĄr nem olyan nagy ĂśrdĂśngĂśssĂŠg kĂźlfĂśldi papĂ­rokhoz jutni. Elegendő csupĂĄn egy megfelelő brĂłkercĂŠget talĂĄlni, amely ĂĄltalĂĄban kisebb-nagyobb jutalĂŠk fejĂŠben – akĂĄr tanĂĄcsadĂĄssal fűszerezve is -, de szĂ­vesen vĂĄsĂĄrol a szĂĄmunkra oly kedves cĂŠg papĂ­rjaibĂłl, esetleg opciĂłibĂłl.)

SzĂłval mi is kaphatĂł a piacon? A megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokkal foglalkozĂł cĂŠgek rĂŠszvĂŠnyeiből szemezgetni tovĂĄbbra is nagyon trendi, ĂĄm nĂŠhĂĄny ĂŠv tapasztalatĂĄt leszűrve azt is ki lehet mondani, hogy igencsak rizikĂłs dolog. (Persze a tőzsde vilĂĄgĂĄban mi nem az.) UgyanĂşgy elĂŠrhető orbitĂĄlis nagy nyeresĂŠg, mint brutĂĄlis zuhanĂĄs, elĂŠg csak idĂŠn az etanol- ĂŠs napelemgyĂĄrtĂł cĂŠgek ralijĂĄra gondolni.

Hogy a fenti cĂŠgek „kilengĂŠseit” kikĂźszĂśbĂśljĂźk, ĂŠrdemes egy folyamatosan jĂłl teljesĂ­tő szektorba tartozĂł cĂŠgĂŠrt is kĂśrbenĂŠzni. Ez a szektor pedig lehet mondjuk az energiahatĂŠkonysĂĄg. Ez a tĂŠmakĂśr ugyanis nem ĂŠvĂźlhet el, mint mondjuk az etanol a nagyon olcsĂł olaj mellett.

A fentebb vĂĄzoltak valĂłsulnak meg az AlternatĂ­v EnergiarĂŠszvĂŠnyek Blue Chip portfĂłliĂłjĂĄban (Alternative Energy Stocks’ Blue Chip Portfolio), ahol ugyan nem talĂĄlhatĂłak meg a nagyon szexi csengĂŠsű nĂŠvvel rendelkező cĂŠgek, ĂĄm amelyek benn vannak, azok ugyanĂşgy jĂłl pozĂ­cionĂĄltak egy olajĂĄr rali idejĂŠn, mint az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok csĂśkkentĂŠsĂŠnek terĂŠn – Ă­rja a befektetĂŠsekkel foglalkozĂł Seekingalpha.com.

Mindez azt jelenti, hogy egĂŠszen addig, amĂ­g tĂśbb, kis kitettsĂŠgű portfĂłliĂłval rendelkezik a befektető, azok egĂŠszen addig jĂłl műkĂśdnek ezeken a volatilis piacokon, amĂ­g nem fedik egymĂĄst, azaz nem tartalmaznak nagy rĂŠszeben hasonlĂł papĂ­rokat. A tĂśbbi, ahogy mondani szoktĂĄk, mĂĄr csak szerencsejĂĄtĂŠk.