close
Hitelből finanszírozza a Mol-vásárlást a CEZ
Egyéb - Olaj

Hitelből finanszírozza a Mol-vásárlást a CEZ

RĂŠszben hitelből fogja finanszĂ­rozni a Mol-rĂŠszvĂŠnyek megvĂŠtelĂŠt a Cseh Energetikai Művek (CEZ) – jelentette be csĂźtĂśrtĂśkĂśn PrĂĄgĂĄban Ladislav KrĂ­z, a cseh energetikai csoport szĂłvivője.
KrĂ­z a hitel pontos ĂśsszegĂŠt nem kĂśzĂślte, s csak annyit jelentett be, hogy a pĂŠnzt egy, az ING Bank vezette pĂŠnzĂźgyi csoporttĂłl veszi fel, s hogy az Ăśsszeg nagyjĂĄbĂłl megegyezik azzal, amit a CEZ-nek a Mol hĂŠtszĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomagjĂĄnak a megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄĂŠrt kell kifizetnie. A hitel a kĂźlĂśnfĂŠle jĂĄrulĂŠkos kĂśltsĂŠgek mellett 17 pontos felĂĄrat tartalmaz az ĂŠves bankkĂśzi kamatĂĄtlag, az Euribor felett.

PrĂĄgai forrĂĄsok szerint az egy hete bejelentett megĂĄllapodĂĄs alapjĂĄn a CEZ a Mol hĂŠt szĂĄzalĂŠkĂĄĂŠrt vĂĄrhatĂłan mintegy 20-22 milliĂĄrd koronĂĄt fizetne. KonkrĂŠt Ăśsszeget azonban az egyik fĂŠl sem hozott nyilvĂĄnossĂĄgra.

A CEZ ĂŠs a Mol ugyanakkor szerződĂŠst Ă­rt alĂĄ arrĂłl is, hogy kĂśzĂśs cĂŠget hoznak lĂŠtre, amely gĂĄzalapĂş erőműveket ĂŠpĂ­t a kĂśvetkező ĂŠvekben SzlovĂĄkiĂĄban, MagyarorszĂĄgon, HorvĂĄtorszĂĄgban ĂŠs SzlovĂŠniĂĄban. Az első kĂŠt erőmű Pozsonyban ĂŠs SzĂĄzhalombattĂĄn ĂŠpĂźlne fel. A tervezett beruhĂĄzĂĄs ĂŠrtĂŠke 1,4 milliĂĄrd eurĂł ĂŠs a kapacitĂĄsuk 1760 megawatt lesz. A kĂśzĂśs cĂŠget a CEZ ĂŠs a Mol fele-fele arĂĄnyban birtokolja.

BĂĄr a cseh mĂŠdiai eleinte fenntartĂĄsokkal fogadta a CEZ-Mol egyĂźttműkĂśdĂŠst, mostanĂĄban arrĂłl Ă­r, hogy az egyĂźttműkĂśdĂŠs hasznos a CEZ szĂĄmĂĄra, mert Ăśsszhangban van a cĂŠg stratĂŠgiĂĄjĂĄval, s a CEZ a Mol segĂ­tsĂŠgĂŠvel olyan piacokon is jobb pozĂ­ciĂłkat szerezhet, ahol eddig nem volt ĂŠppen erős.

A kĂŠtharmadrĂŠszt ĂĄllami kĂŠzben lĂŠvő CEZ EurĂłpa egyik legnagyobb energetikai csoportja, s CsehorszĂĄgon kĂ­vĂźl tĂ­z orszĂĄgban van jelen.