close
Szélenergiában erősít New York
Egyéb - Megújuló

Szélenergiában erősít New York

New York állam is csatlakozik azok széles táborához, akik igyekeznek leszorítani a szélenergia hasznosítás költségeit, az USA igen ambíciózus megújulóenergia-céljainak elérése érdekében. Egy 900 megawattos szélerőműpark felépítését segítheti New York állam, egyebek mellett az áram átvételére vállalt garanciával.

Az állami energia kutatás fejlesztési hivatal arra készül, hogy bérbe vesz egy 127 négyzetmérföldes területre az Atlanti Óceánon a szövetségi kormánytól, majd elkészíti az előzetes tanulmányokat, amelyek szükségesek egy szélerőműpark fejlesztéséhez, és szerződést ajánl a termelt villamos energia átvételére. Ezután pedig aukción értékesíti az így előkészített fejlesztési területet és lehetőséget – derül ki a Bloomberg beszámolójából.

A szélenergia termelés meghatározó fontosságú New York állam megújulóenergia-céljainak teljesüléséhez, hogy ugyanis 2030-ra fele részben zöld forrásból biztosítsák az állam áramigényét. Arra számítanak, hogy az állami előkészítéssel csökkenthetők a fejlesztési költségek és vonzóvá tehető a terület és a projekt a befektetők sztámára.

A Bloomberg jelentésében emlékeztet, hogy a tengeri szélenergia az egyik legdrágább forrás globálisan, és miközben Európában rohamosan fejlődik ez az ágazat, az USA-ban csak lomhán bővül. A New York-i modell, amelyben a piaci kockázatot az átvételi garanciával átvállalja az állam, csökenti a szélenergia árát, vagyis vonzóbbá teszi azt – idéz amerikai elemzőket a Bloomberg. Egyetlen más állam sem tett korábban ilyen lépést – emlékeztetnek. A szövetségi óceáni energia iroda az év végén tervezi meghirdetni a Long Beach partjaitól 18 kilométerre lévő területet, amely alkalmas lehet egy 900 megawattos szélerőműpark létesírtésére.