close
Yellen: enyhülhet az olcsó olaj árcsökkentő hatása
Egyéb - Olaj

Yellen: enyhülhet az olcsó olaj árcsökkentő hatása

Pozitív képet festett az amerikai gazdaság kilátásairól, de számos új bizonytalansági tényező alakulásától tette függővé az alapkamat további emelésének a valószínűségét Janet Yellen, a Fed elnöke Philadelphiában egy üzleti fórumon tartott beszédében. Úgy vélte az alacsony olajár és az erős dollár árcsökkentpő hatása enyhülni fog, ezért ismét előkerülhet a két százalék körüli inflációs cél. 

Janet Yellen szerint számos bizonytalansági tényező hátráltatja az Egyesült Államok gazdaságának növekedését, a Fed monetáris politikájának további pályája pedig ezen bizonytalansági tényezők alakulásán múlik. Mindezen bizonytalansági tényezők tükrében a monetáris politika nem is követhet egy előre kijelölt pályát – hangsúlyozta.

“Jó okunk van azt gondolni, hogy a pozitív gazdasági tényezők hatása felülkerekedik a negatív tényezőkön” – fogalmazott a Fed elnöke.

Megjegyezte, hogy a múlt pénteki foglalkoztatási adatok valóban kiábrándítóak voltak, összességében azonban a munkaerőpiaci folyamatok pozitívan értékelhetőek. Kifejezetten bíztató jel volt például az órabérek növekedése – jegyezte meg. A foglalkoztatás növekedési ütemének lassulását előidéző okok “gondos odafigyelést érdemelnek”, mindazonáltal a havi foglalkoztatási jelentéseknek nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani – hangsúlyozta Janet Yellen.

A Fed elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az alacsony olajárból és a dollár erős árfolyamából származó árcsökkentő hatások enyhülni fognak a jövőben, így ismét látótérbe kerülhet a két százalékot megközelítő inflációs cél elérése. Azonban makacsul alacsony infláció esetén a zéró-közeli kamatkörnyezetben a Fed-nek nem sok eszköze marad ösztönző intézkedésekhez. Ha viszont az infláció megindul a két százalékos cél felé és a munkaerőpiaci helyzet is javul, akkor célszerű lesz fokozatosan és mértékletesen emelni a kamatokat – fejtette ki.

A monetáris politikai testület a folyamatosan beérkező makrogazdasági adatok, az aktuális kockázatok és a kilátások mérlegelésével hozza meg a döntést a megfelelő eszközök alkalmazásáról – mutatott rá a Fed elnöke, megjegyezve, hogy a testület változatlanul a “visszafogott mértékben megengedő” monetáris politika alkalmazását tartja megfelelőnek és álláspontja szerint az alapkamatokat “valószínűleg” fokozatosan emelni kell.

A növekedési kilátásokat illetően a Fed elnöke megjegyezte, hogy sok bizonytalansági tényezővel kell számolni a belső kereslet növekedésének a lendületével és tartósságával kapcsolatban, illetve komoly aggodalomra ad okot a vállalati beruházások gyenge növekedése is. A vontatott világgazdasági növekedés és az amerikai ipar termelékenységének gyenge javulási üteme is hátráltatja az amerikai gazdasági növekedést.

A kiskereskedelmi forgalom és az autóeladások legutóbbi emelkedése mindenesetre a lakossági fogyasztás jelentősebb növekedését vetítik előre, miután a növekvő foglalkoztatás megemelte a lakossági jövedelmet és javított a fogyasztói hangulaton is. A lakossági fogyasztás várhatóan számottevő mértékben fog javulni és a lakáspiaci forgalom is jól alakul majd a továbbiakban – fejtette ki.

A kedvezőtlen világgazdasági fejlemények komoly fékezőerőt fejtettek ki az elmúlt egy évben az amerikai gazdaságra – mondta Janet Yellen, hozzátéve, hogy óvatos optimizmussal viszont már joggal lehet számítani a globális ellenszél enyhülésére.

A Fed elnöke előadásában megjegyezte, hogy a Brexit a befektetői magatartás hirtelen és nagymértékű változását idézné elő és mélyreható gazdasági következményekkel járna.