close
Zöldenergiára éhesek az amerikai cégek
Friss

Zöldenergiára éhesek az amerikai cégek

Hatalmasra nőtt az amerikai cégek étvágya a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia után. A GTM Research adatai szerint a tavalyi évben már az összes elektromos áram vásárlási szerződés negyven százalékát a szélerőművekből származó energiára kötötték a cégek, míg 2013-ban ez még a teljes szerződéskötések alig öt százalékát tette ki. Nagyot nőtt a napenergia részaránya is: tavaly már a vállalatok által vásárolt villamos áram 10 százaléka származott ebből a forrásból, míg 2013-ban még egyáltalán nem vásároltak áramot a naperőművekből az amerikai konszernek.

A fellendülés oka, hogy jelentősen csökkent a megújuló forrásokból származó energia költsége. A GTM Research szerint az Egyesült Államokban jelentősen csökkent az így nyert villamos energia ára. Ennek oka, hogy a világszerte felpörgött megújuló szektor mind a szélfarmok, mind a naperőművek építési költségeit csökkentette. A szélfarmok egy MW beépített kapacitásra jutó beruházási költsége 66, a naperőműveké 70 százalékkal esett vissza 2009-óta. Az állami dotációkkal és ösztönzőkkel pedig a zöldáram már nem csak versenyképes, hanem éppenséggel olcsóbb alternatívát kínál a vállalatoknak.

Az új nagyvállalatok, mint a Google anyacége, az Alphabet, vagy az Amazon már tudatosan úgy alakították ki rendszereiket, hogy megújuló energiaforrásokra támaszkodhassanak, de a régebbi gyártókonszernek is egyre nagyobb arányban vásárolnak tiszta forrásból. A General Motors tavaly például világszerte 5 millió dollárt takarított meg azzal, hogy tiszta forrásból szerezte be az energiát.