close
Szaúd-Arábia az olajtermelés jelentős növelésére készül
Egyéb - Olaj

Szaúd-Arábia az olajtermelés jelentős növelésére készül

SzaĂşd-ArĂĄbia az olajtermelĂŠs jelentős nĂśvelĂŠsĂŠt tervezi jĂşniusban, bĂĄrhogyan is dĂśnt szerdĂĄn az OPEC a szervezet termelĂŠsi szintjĂŠről. RijĂĄd napi tĂśbb mint 500 ezer hordĂł termelĂŠsbővĂ­tĂŠsre kĂŠszĂźl jĂşniusban. Ezzel a termelĂŠse hĂĄrom ĂŠve legmagasabb szintre emelkedik – idĂŠzett egy nĂŠv nĂŠlkĂźl nyilatkozĂł, a szaĂşdi olajpolitikĂĄt jĂłl ismerő ÖbĂśl menti forrĂĄst a Reuters kedden.

Az OPEC legnagyobb olajtermelője, SzaĂşd-ArĂĄbia azt szeretnĂŠ elĂŠrni, hogy az olajkartell termelĂŠsĂŠnek a nĂśvelĂŠsĂŠről dĂśntsenek a szervezet olajĂźgyi miniszterei a szerdai bĂŠcsi ĂźlĂŠsen. Szerinte ugyanis ezzel azt jeleznĂŠk az olajfogyasztĂł orszĂĄgok felĂŠ, hogy veszĂŠlyesnek tartjĂĄk a globĂĄlis gazdasĂĄgnĂśvekedĂŠsĂŠre nĂŠzve a nyersolaj ĂĄremelkedĂŠsĂŠt. (RĂśviddel 18 Ăłra előtt kĂśzel egy dollĂĄros drĂĄgulĂĄssal 115 dollĂĄr kĂśrĂźl ĂĄllt az ĂŠszaki-tengeri Brent olajfajta hordĂłnkĂŠnti ĂĄra.) A 12 tagĂş kartellben egyelőre csak kĂŠt tĂĄmogatĂłja van a szaĂşdi elkĂŠpzelĂŠsnek, Kuvait ĂŠs az EgyesĂźlt Arab EmĂ­rsĂŠgek.

A Reuters ĂĄltal idĂŠzett ÖbĂśl menti forrĂĄs szerint SzaĂşd-ArĂĄbia a mĂĄjusi napi mintegy 8,95 milliĂł hordĂłrĂłl 9,5-9,7 milliĂłra nĂśveli jĂşniusi olajtermelĂŠsĂŠt. Ilyen magasan utoljĂĄra 2008 kĂśzepĂŠn volt a szaĂşdi olajtermelĂŠs, miutĂĄn a nyersolaj ĂĄra rekordszintre, 147 dollĂĄrra nőtt hordĂłnkĂŠnt. RĂśviddel ezutĂĄn azonban a globĂĄlis recessziĂł miatt jelentősen esett a nyersolaj ĂĄra. Az OPEC kĂŠt ĂŠs fĂŠl ĂŠve nem vĂĄltoztatott a szervezet napi 24,8 milliĂł hordĂłs hivatalos termelĂŠsi szintjĂŠn. A tĂŠnyleges termelĂŠs azonban ennĂŠl jĂłval nagyobb, becslĂŠsek szerint napi 26,2 milliĂł hordĂł.

Â