close
A Déli Áramlat nem nyűgözi le Brüsszelt
Egyéb - Gáz

A Déli Áramlat nem nyűgözi le Brüsszelt

A korĂĄbbi hĂłnapok erőteljes lobbija utĂĄn most mintha kĂŠtsĂŠgek merĂźlnĂŠnek fel a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠkkel kapcsolatban. IdĂĄig a főberuhĂĄzĂł orosz Gazprom az orosz vezetĂŠssel azon dolgozott, hogy bizonyĂ­tsa a projekt lĂŠtjogosultsĂĄgĂĄt, elhĂĄrĂ­tsa az akadĂĄlyozĂł uniĂłs jogszabĂĄlyokat ĂŠs EurĂłpa anyagi tĂĄmogatĂĄsĂĄt is megszerezze. EkĂśzben viszont mind Szergej Smatko orosz energiaminisztertől, mind Vlagyimir Putyin miniszterelnĂśktől hallhattunk kijelentĂŠseket a szĂĄllĂ­tĂĄs mĂłdjĂĄnak esetleges megvĂĄltoztatĂĄsĂĄrĂłl. Az EurĂłpai EnergiabizottsĂĄg szĂĄmĂĄra sok kĂŠrdĂŠs megvĂĄlaszolatlan maradt a beruhĂĄzĂĄs megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgĂĄval kapcsolatban.

Egy, a DĂŠli Áramlattal ĂźgyĂŠben nemrĂŠg tartott brĂźsszeli előadĂĄson a projektigazgatĂł, Marcel Kramer mellett Szergej Smatko ĂŠs Alekszej Miller, a Gazprom igazgatĂłsĂĄgi elnĂśke is megerősĂ­tette az Ăźtemtervet. Eszerint idĂŠn befejezik a tĂĄrgyalĂĄsokat a Fekete-tenger fenekĂŠre fektetendő vezetĂŠkről, szeptemberig elkĂŠszĂźl a teljes megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny, 2012 vĂŠgĂŠig a finanszĂ­rozĂĄsi dĂśntĂŠsek. A szĂĄllĂ­tĂĄs 2015-ben kezdődhet, teljes kapacitĂĄson pedig 2018-tĂłl műkĂśdhetne a rendszer.

Azt viszont egyikĂźk sem tudta pontosan megmondani, honnan is fog ĂŠrkezni az a 63 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz, aminek a szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra kĂŠpes lenne a vezetĂŠk. Miller a kifejtĂŠst mellőzve csak annyit mondott, hogy OroszorszĂĄg rendelkezik azokkal a szĂźksĂŠges forrĂĄsokkal, melyeknek ezt ĂŠs mĂĄs exportprojekteket kell ellĂĄtnia. Az elmĂşlt hĂłnapokban rĂĄadĂĄsul tĂśbbszĂśr is felmerĂźlt, hogy a fekete-tengeri vezetĂŠk helyett tankereken szĂĄllĂ­tanĂĄnak cseppfolyĂłsĂ­tott gĂĄzt (LNG). Az orosz fĂŠl egyĂşttal felkĂŠrte az UniĂłt, hogy gyorsĂ­tsa fel a munkĂĄlatait az eurĂłpai szĂĄllĂ­tĂłrendszeren (Trans-European Networks), hogy arra minĂŠl kĂśnnyebben csatlakozhasson a DĂŠli Áramlat, valamint anyagi hozzĂĄjĂĄrulĂĄst is kĂŠrt az eurĂłpai fĂŠltől.

A főberuhĂĄzĂł Gazpromnak nagyjĂĄbĂłl 20 milliĂĄrd dollĂĄrba kerĂźl a beruhĂĄzĂĄs. GĂźnther Oettinger, eurĂłpai energiabiztos szerint a fenti kĂŠtsĂŠgek miatt a DĂŠli Áramlat inkĂĄbb nevezhető elkĂŠpzelĂŠsnek, mint konkrĂŠt projektnek. Alekszej Miller erre Ăşgy vĂĄlaszolt, ez tĂśbb, mint elkĂŠpzelĂŠs, sőt, tĂśbb mint terv, ez egy ĂŠppen kezdődő beruhĂĄzĂĄs. A The Jamestown Foundation cikke szerint a konferenciĂĄn az EnergiabizottsĂĄg ĂŠs a sajtĂł legtĂśbb kĂŠrdĂŠsĂŠre homĂĄlyosan vĂĄlaszolt az orosz fĂŠl, vagy egyĂĄltalĂĄn nem. Oettinger megerősĂ­tette, hogy az EurĂłpai UniĂł fontosabbnak tartja a sajĂĄt projektjĂŠt, a DĂŠli FolyosĂłt, amin keresztĂźl kĂśzvetlenĂźl fĂŠrhetne hozzĂĄ a kaszpi gĂĄzhoz, ĂŠs szeretne hĂĄromoldalĂş megegyezĂŠst UkrajnĂĄval.

Emellett, amennyiben a DĂŠli Áramlat megĂŠpĂźl, annak illeszkednie kell az uniĂłs tĂśrvĂŠnyekhez, mint pĂŠldĂĄul harmadik fĂŠl egyenrangĂş hozzĂĄfĂŠrĂŠse, az egyes nemzeti tarifarendszekkel valĂł egyĂźttműkĂśdĂŠs, valamint a kĂŠtirĂĄnyĂşsĂĄg biztosĂ­tĂĄsa. BĂĄr eurĂłpai szemszĂśgből nĂŠzve OroszorszĂĄg nincs abban a helyzetben, hogy kivitelezze a DĂŠli Áramlatot, mĂŠgis, a jelek szerint szeretnĂŠ elĂŠrni, hogy az esetlegesen a projektben rĂŠsztvevő orszĂĄgok ĂŠs az EU jogszabĂĄlyait megkavarja.

A tanĂĄcskozĂĄsrĂłl hazatĂŠrve Alekszej Miller Dmitrij Medvegyev orosz ĂĄllamfőnek tett beszĂĄmolĂłja szerint a projekt kĂŠszen ĂĄll az esetleges partnerekkel valĂł tĂĄrgyalĂĄsok ĂşjrakezdĂŠsĂŠre.