close
Szerdán írják alá Nabucco támogatási megállapodását
Egyéb - Gáz

Szerdán írják alá Nabucco támogatási megállapodását

SzerdĂĄn a tĂśrĂśkorszĂĄgi Kayseri vĂĄrosĂĄban Ă­rjĂĄk alĂĄ a Nabucco projekttĂĄmogatĂĄsi megĂĄllapodĂĄsokat a tranzit orszĂĄgok kormĂĄnyzatainak kĂŠpviselői, tĂśbbek kĂśzĂśtt Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter ĂŠs a Nabucco konzorcium vezetői.

A projekttĂĄmogatĂĄsi megĂĄllapodĂĄsok lĂŠnyege, hogy vĂŠdelmet ad a Nabucco gĂĄzvezetĂŠket ĂŠrintő esetleges megkĂźlĂśnbĂśztető jogszabĂĄlyi vĂĄltozĂĄsokkal szemben, ĂŠs ugyanakkor az esemĂŠny jelzi minden rĂŠsztvevő orszĂĄg elkĂśtelezettsĂŠgĂŠt a gĂĄzvezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠse irĂĄnt.A Nabucco gĂĄzvezetĂŠk projekttĂĄmogatĂĄsi megĂĄllapodĂĄsait az Ăśt tranzitorszĂĄg – Ausztria, BulgĂĄria, MagyarorszĂĄg, RomĂĄnia ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg – felelős miniszterei ĂŠs a Nabucco Pipeline International GmbH vezetői Ă­rjĂĄk alĂĄ. A megĂĄllapodĂĄs jelentős előrelĂŠpĂŠs a gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠben, mert ez feltĂŠtele a vĂŠgleges beruhĂĄzĂĄsi dĂśntĂŠsnek ĂŠs a finanszĂ­rozĂĄs megteremtĂŠsĂŠnek.

A megĂĄllapodĂĄsok főbb eleme a szĂĄllĂ­tĂĄsra vonatkozĂł kedvező jogszabĂĄlyi kĂśrnyezet kialakĂ­tĂĄsa az EurĂłpai UniĂł ĂŠrintett orszĂĄgaiban, az UniĂł szintjĂŠn ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄgban, valamint a projekt adminisztratĂ­v ĂŠs tĂśrvĂŠnykezĂŠsi tĂĄmogatĂĄsa.A projektben rĂŠszes orszĂĄgok vezetői 2009. jĂşlius 13-ĂĄn AnkarĂĄban Ă­rtĂĄk alĂĄ a kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄst a Nabucco fĂśldgĂĄzvezetĂŠkről. Az Ăśtven ĂŠvre szĂłlĂł egyezmĂŠnyt az osztrĂĄk kancellĂĄr, valamint MagyarorszĂĄg, RomĂĄnia, BulgĂĄria ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg akkori miniszterelnĂśke lĂĄtta el kĂŠzjegyĂŠvel. A Nabucco vĂĄllalat rĂŠszvĂŠnyesei az osztrĂĄk OMV, a magyar Mol, a romĂĄn Transgaz, a bolgĂĄr Bulgargaz Holding, a tĂśrĂśk Botas ĂŠs a nĂŠmet RWE.

Minden egyes rĂŠszvĂŠnyes egyenlő, 16,67 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban, amely cĂŠg magĂĄnberuhĂĄzĂĄsban valĂłsĂ­tja meg ĂŠs Ăźzemelteti a projektet. A Nabucco a tervek szerint TĂśrĂśkorszĂĄgbĂłl, a tĂśrĂśk-grĂşziai, illetve a tĂśrĂśk-irĂĄni hatĂĄrrĂłl indul, ĂŠs BulgĂĄriĂĄn, RomĂĄniĂĄn, valamint MagyarorszĂĄgon ĂĄthaladva az ausztriai BaumgartennĂŠl vĂŠgződik. Éves kapacitĂĄsĂĄt 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre tervezik. A 3.300 kilomĂŠter hosszĂş fĂśldgĂĄzvezetĂŠk a legutĂłbbi, mĂłdosĂ­tott tervek szerint 2017-ben kezdődi meg az ĂźzemelĂŠst. A finanszĂ­rozĂĄs kĂŠrdĂŠsei mĂŠg tisztĂĄzatlanok, ĂŠs kĂŠrdĂŠs az is, mely orszĂĄgok, illetve cĂŠgek a lehetsĂŠges fĂśldgĂĄzbeszĂĄllĂ­tĂłk.

Â