close
Robbanás a Mol olajfinomítójában
Egyéb - Olaj

Robbanás a Mol olajfinomítójában

Robbanás történt pénteken hajnalban a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában, és egy tartályban bitumen gyulladt ki. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, szerencsére senki sem sérült meg.

A Zalai Finomító bitumenes tároló tartályának teteje ma hajnalban, 3 óra 20 perckor műszaki meghibásodás miatt felhasadt, a kiáramlás helyén tűz keletkezett a detonáció miatt egy ezer köbméteres tartály teteje részben levált, s az ott tárolt bitumen meggyulladt. A lángokat a tűzoltók eloltották, a további hűtéshez nitrogént és gőzt juttatnak a nagyjából tíz méter magas tároló belsejébe. A tartály csak részben, mintegy 10 százalékos mértékben volt feltöltve bitumennel. Az üzemi személyzet a tüzet a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltotta, és megkezdték a tartály hűtését. A lakosságot érintő intézkedésre nincs szükség az olajfinomító környékén. Személyi sérülés nem történt – közölte a magyar olajipari társaság.

A környezetbe minimális – nem kimutatható – mennyiségű légnemű káros anyag került, amely a lakosságot nem veszélyeztette. A MOL-csoporthoz tartozó Zalai Finomító a reggeli óráktól ismét teljes kapacitással működik. A kár mértéke meghaladja a 10 millió forintot. A káresemény okának kivizsgálására vizsgálat indult.