close
Rezsicsökkentés: megjelent a MEKH rendelete
Áram - Egyéb - Gáz - Távhő

Rezsicsökkentés: megjelent a MEKH rendelete

Megjelent a november elsejei lakossági villamosenergia-árcsökkenést lehetővé tevő jogszabályok közül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) villamos energia rendszerhasználati díjakról szóló rendelete.

A rendelet a díjakon túl ezek alkalmazásának feltételeit is szabályozza, és rendezi egyebek között a közép/kisfeszültségre csatlakozók korábban sok esetben tisztázatlan viszonyait. A korábbi szabályozás nem minden esetre adott pontos útmutatást arról, hogy melyik fogyasztó jogosult az olcsóbb rendszerhasználati tarifát igénybe venni, ebből számos panasz, valamint bírósági peres eljárás fakadt.

A hivatal a szabályozással feloldja azt a problémát, hogy néhány szerencsésebb, a közép/kisfeszültségű transzformátorhoz közelebb lévő lakossági fogyasztó, általában társasház, tarifájának kedvezménye az összes többi lakossági fogyasztó tarifáját terhelte. Ez ellentétes a szolidaritás elvével, amely szerint az ország egész területén, függetlenül az elosztói hálózat jellegétől és a transzformátortól mért távolságtól, minden lakossági fogyasztó számára egységes a villamos energia rendszerhasználat ára – közölte a MEKH. Közép/kisfeszültségű csatlakozásúnak azok számítanak, akik közel vannak a transzformátorállomáshoz, ezt a most megjelent rendelet pontosan meghatározza.

A közlemény szerint a jövőben az az úgynevezett nem profil elszámolású fogyasztó minősül közép/kisfeszültségűnek, amelynek a fogyasztásmérője a közép/kisfeszültségű transzformátorállomástól a vezeték nyomvonal vízszintes vetületére vetítve három méteren belül helyezkedik el. (A nem profil elszámolású fogyasztók azok a nagyobb, nem lakossági fogyasztók, amelyek rendelkeznek a fogyasztás időbeli alakulását mutató terhelési görbe regisztrálására alkalmas távlehívható fogyasztásmérő készülékkel.)

A szabályozás megengedi, hogy azok, akik korábban használták ezt a tarifát, de az új meghatározás szerint már nem tehetnék ezt, 2014. év végéig még jogosultak maradjanak erre a kedvezményre – olvasható a hivatal közleményében.