close
Öt kilométer távhővezetéket szigeteltek Tatabányán
Egyéb - Távhő

Öt kilométer távhővezetéket szigeteltek Tatabányán

A tatabányai távhőszolgáltató október elejére két egymást követő beruházással öt kilométert meghaladó hosszúságban korszerű szigeteléssel látta el a város fűtését biztosító gerincvezetéke.

Sztruhár Gyula  a T-SZOL Zrt. igazgatóságának elnöke szerint, a legrégebben épült vezetékszakaszt szigetelték újra, ahol a elöregedett szigetelés miatt nagy volt az energiaveszteség, és a rongálásnak leginkább kitett, talajszint közelében futó vezetékek is új burkolatot kaptak. A szigetelt vezetékszakaszokon a számítások szerint évente 5358 Gigajoule energiamegtakarítás várható. Az október elejére elkészült beruházás teljes értéke elérte a 170 millió forintot, összegének közel felét uniós pályázati forrásból kapta a társaság.

A fejlesztési programban a vezetékszigetelés mellett 53 hőközpontban hajtottak végre energia-megtakarítást, egyúttal komfortosabb fűtést eredményező beruházásokat. A hőközpontokban frekvenciaváltók beépítésével tették lehetővé, hogy mindig csak akkora teljesítményt adjanak le a berendezések, amekkora az adott ház fűtésigénye.

Az önkormányzat tulajdonában lévő tatabányai távhőszolgáltató a város 23 ezer lakását és a hálózatra csatlakozott intézményeket a Tatabánya Fűtőerőmű Kft.-től vásárolt hővel fűti. Az erőmű gázüzemű, kapcsolt villamosenergia-termeléssel. A létesítményben az önkormányzat 51 százalékos, többségi tulajdonos.