close
Próbaüzem Magyarország legnagyobb biogázüzemében
Egyéb - Megújuló

Próbaüzem Magyarország legnagyobb biogázüzemében

Elindult a prĂłbaĂźzem a Szarvas tĂŠrsĂŠgĂŠben megvalĂłsult, MagyarorszĂĄg legnagyobb biogĂĄzĂźzemĂŠben – kĂśzĂślte a nĂŠmetorszĂĄgi Aufwind Neue Energien GmbH.

TĂĄjĂŠkoztatĂĄsuk szerint a szarvasi projekt kĂŠt ĂŠs fĂŠlszer akkora, mint a legnagyobb magyarorszĂĄgi bioerőmű, hiszen a berendezĂŠsek egy 18-20 ezer lakosĂş vĂĄros teljes energiaellĂĄtĂĄsĂĄra alkalmasak. A szintĂŠn szarvasi szĂŠkhelyű Gallicoop PulykafeldolgozĂł Zrt. egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠvel felĂŠpĂźlt program kĂŠt helyszĂ­nen valĂłsult meg. Szarvas kĂźlterĂźletĂŠn ĂŠpĂźlt meg maga a biogĂĄzĂźzem, mĂ­g a Gallicoop telephelyĂŠn tĂśrtĂŠnik a termelt biogĂĄz tĂśbb mint nyolcvan szĂĄzalĂŠkĂĄnak energetikai felhasznĂĄlĂĄsa a kapcsolt villamos-, hő- ĂŠs hidegenergia hasznosĂ­tĂĄsa.

Az Ăşj 4,2 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű Ăźzem, mint azt az MTI korĂĄbba megĂ­rta 3,9 milliĂĄrd forintbĂłl valĂłsult meg, amelyhez csaknem 500 milliĂł forintos uniĂłs ĂŠs kormĂĄnyzati tĂĄmogatĂĄst nyert el az anyacĂŠg leĂĄnyvĂĄllalata, az Aufwind Schmack Első BiogĂĄz Kft.A biogĂĄzĂźzem ĂŠvente 132 ezer tonna nyersanyagot, kĂśzĂśttĂźk sertĂŠshĂ­gtrĂĄgyĂĄt, sterilizĂĄlt vĂĄgĂłhĂ­di hulladĂŠkot, pulyka- ĂŠs szarvasmarha almos trĂĄgyĂĄt fog feldolgozni kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő mĂłdon. A projektben kĂśzreműkĂśdő Gallicoop Zrt. telephelyĂŠn egy kiserőmű kĂśzbeiktatĂĄsĂĄval szolgĂĄltatnak fűtĂŠsi cĂŠlĂş melegvizet ĂŠs technolĂłgiai gőzt, valamint hűtĂŠsi hidegenergiĂĄt. Az erőmű ĂŠvente megkĂśzelĂ­tőleg 1,5 milliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt vĂĄlt ki.

Â