close
Megválik a Petrom 10 százalékától Bukarest
Egyéb - Olaj

Megválik a Petrom 10 százalékától Bukarest

A romĂĄn ĂĄllam 9,84 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠstől vĂĄlik meg az osztrĂĄk OMV tĂśbbsĂŠgi tulajdonĂĄban levő Petrom-cĂŠgből; a rĂŠszvĂŠnypakett eladĂĄsa hĂŠtfőn kezdődĂśtt a bukaresti tőzsĂŠn.

A Mediafax jelentĂŠse szerint ez lesz a legnagyobb tőzsdei ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs a bukaresti ĂŠrtĂŠktőzsde tĂśrtĂŠnetĂŠben.A pakett 85 szĂĄzalĂŠka vĂĄrhatĂłan nagybefektetőkhĂśz, Ă­gy befektetĂŠsi alapokhoz kerĂźlhet, a maradĂŠk kisbefektetőkĂŠ lehet. A vĂĄsĂĄrlĂłk jĂşlius 22-ig legalĂĄbb 3 ezer rĂŠszvĂŠnyből ĂĄllĂł csomagokra nyĂşjthatnak be ajĂĄnlatot. Egy rĂŠszvĂŠny maximĂĄlĂĄra 0,46 lej, amelyet a Petrom rĂŠszvĂŠnyek tavalyi legjobb tranzakciĂłs ĂĄra alapjĂĄn ĂĄllapĂ­tottak meg.

Ha az egĂŠsz pakettre elĂŠrhető lesz a maximĂĄlis rĂŠszvĂŠnyĂĄr, ez Ăśsszesen 610 milliĂł eurĂłt jelentene a romĂĄn ĂĄllamnak.Az eladĂĄst kĂśvetően a Petromban levő romĂĄn ĂĄllami rĂŠsz 10,79 szĂĄzalĂŠkra csĂśkken. Az osztrĂĄk OMV a Petromban 51 szĂĄzalĂŠkos tĂśbbsĂŠgi rĂŠszt birtokol.RomĂĄnia korĂĄbban azt kĂśzĂślte, hogy 2-3 milliĂĄrd eurĂł bevĂŠtelt vĂĄr energiaipari vĂĄllalatok kisebbsĂŠgi rĂŠszesedĂŠseinek privatizĂĄlĂĄsĂĄbĂłl.

Â