close
Lendületet kaphat az iraki szénhidrogénipar
Egyéb - Gáz - Olaj

Lendületet kaphat az iraki szénhidrogénipar

Irak olajipari hatĂŠkonysĂĄga ĂŠs energiaellĂĄtĂĄsa is javulhat a kĂśzeljĂśvőben, ugyanis kĂŠt ĂŠves tĂĄrgyalĂĄssorozatot lezĂĄrva sikerĂźlt megegyeznie a Shellel ĂŠs a Mitsubishivel a jĂĄrulĂŠkos gĂĄzokat hasznosĂ­tĂł beruhĂĄzĂĄsok ĂźgyĂŠben. BĂĄszra tartomĂĄny hĂĄrom nagy olajmezejĂŠn, ha a kormĂĄny is megszavazza, az elfĂĄklyĂĄzott gĂĄz elektromos ĂĄramot termelhet ezentĂşl, egy negyedik mező korszerűsĂ­tĂŠsĂŠre pedig az orosz Lukoil jelentkezett nemrĂŠg.

Az angol-holland Shell olajvĂĄllalat 12 milliĂĄrd dollĂĄrt fektetne be Irakban – elhĂĄrultak az Ăźzletet eddig kĂŠsleltető jogi akadĂĄlyok. A megegyezĂŠst bejelentő iraki olajipari vezető elmondta, hogy a kezdeti szerződĂŠs akĂĄr mĂĄs jĂśvő hĂŠten is lĂŠtrejĂśhet. Az iraki olajminisztĂŠrium 2008 Ăłta igyekezett Ăśsszehozni a Shellt ĂŠs a Mitsubishit az ĂĄllami South Gas vĂĄllalatĂĄval. A cĂŠl az elfĂĄklyĂĄzott gĂĄz befogĂĄsa ĂŠs hasznosĂ­tĂĄsa hĂĄrom nagy dĂŠli olajmezőn, a RumaliĂĄn, a Zubairen ĂŠs a Nyugat-Kvarna 1-en.

Az olajtermelĂŠssel pĂĄrhuzamosan jelentős mennyisĂŠgű fĂśldgĂĄz is felszĂ­nre jut, amit ĂĄltalĂĄnos, bĂĄr egyre ritkulĂł gyakorlat szerint a fĂşrĂłtornyok tetejĂŠn elĂŠgetnek – ezt az eljĂĄrĂĄst hĂ­vjuk elfĂĄklyĂĄzĂĄsnak. Az utĂłbbi ĂŠvtizedben vilĂĄgszerte igyekeznek csĂśkkenteni a vĂĄllalatok illetve a kormĂĄnyok ennek a pazarlĂĄsnak a mĂŠrtĂŠkĂŠt. Irak ĂŠs a kĂŠt vĂĄllalat kĂśzti megegyezĂŠs lĂŠnyeges rĂŠszĂŠt az tette ki, hogy dűlőre jussanak az ĂĄllamnak eladandĂł termelt gĂĄz ĂĄrĂĄrĂłl.

A jelenlegi szabĂĄlyozĂĄs szerint az olajminisztĂŠrium adja el a gĂĄzt az elektomos minisztĂŠriumnak, ĂŠs mĂĄs kormĂĄnyszerveknek tĂĄmogatott ĂĄron, de a Shell ĂŠs a Mitsubishi olyan ĂĄrat szeretett volna kiharcolni, amely igazodik a nemzetkĂśzi ĂĄrszinthez. Ez a nĂŠzetkĂźlĂśnbsĂŠg megoldĂłdott, de a Dow Jones-nak nyilatkozĂł hivatalnok nem ĂĄrulta el, hogyan. A tervezet szerint a Shell ĂŠs partnerei elsődlegesen kielĂŠgĂ­tenĂŠk az iraki energiaigĂŠnyeket, az esetleges gĂĄztĂśbbletet pedig exportĂĄlnĂĄk. A hĂĄrom dĂŠl-iraki, BĂĄszra tartomĂĄnyban lĂŠvő mező naponta majdnem 28 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzt ad Ăśsszesen, de ebből csak 12,7 milliĂł kĂśbmĂŠtert hasznosĂ­tanak. Az Ăźgyletre mĂŠg a kormĂĄnynak is rĂĄ kell bĂłlintania. Irak egyĂŠbkĂŠnt 3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄztartalĂŠkkal rendelkezik, de csak napi 42 milliĂł kĂśbmĂŠtert hoz felszĂ­nre – ebből pedig 19 milliĂł kĂśbmĂŠtert az infrastruktĂşrĂĄlis hiĂĄnyossĂĄgok miatt elĂŠget.

Egy hĂłnappal ezelőtt egy negyedik olajmezőn lĂŠvő hasonlĂł beruhĂĄzĂĄsrĂłl is szĂł esett az orosz Lukoil elnĂśke, Vagit Alekperov ĂŠs az iraki olajminiszter, Abdelkarim Luajbi kĂśzĂśtt. A Lukoil a Nyugat-Kvarna 2-n, ahol olajtermelĂŠsre lesz jogosult, egyĂşttal egy kisebb, gĂĄzturbinĂĄs erőművet is telepĂ­tene, Ă­gy hasznosĂ­tanĂĄ helyben a befogott jĂĄrulĂŠkos fĂśldgĂĄzt.