close
Privatizációs hullámra kényszerül Moszkva
Egyéb - Olaj

Privatizációs hullámra kényszerül Moszkva

Az orosz kormĂĄny ĂĄllami vagyon eladĂĄsĂĄbĂłl szeretne 40 milliĂĄrd dollĂĄrt nyerni a kĂśvetkezĂľ hĂĄrom ĂŠvben, ennek pedig jelentĂľs hĂĄnyadĂĄt a Rosznyefty olajvĂĄllalat vagyontĂĄrgyai tennĂŠk ki. Az olajvĂĄllalat vagyontĂĄrgyainak eladĂĄsĂĄbĂłl csak 2012-ben 200 milliĂĄrd rubelt remĂŠlnek, ami nagyjĂĄbĂłl 6,6 milliĂĄrd dollĂĄrnak megfelelĂľ Ăśsszeg. A VTB 10 szĂĄzalĂŠka is privatizĂĄlnĂĄk, 94 milliĂĄrd rubel remĂŠnyĂŠben.

Az orosz gazdasĂĄgi-fejlesztĂŠsi minisztĂŠrium pĂŠnteken jelentette be a terveket, melyek szerint jĂśvĂľre 300 milliĂĄrd rubel kerĂźlhet az ĂĄllami kĂśltsĂŠgvetĂŠsbe, mĂ­g a rĂĄ kĂśvetkezĂľ ĂŠvekben 380 ĂŠs 475 milliĂĄrd. Alekszej Uvarov, a minisztĂŠrium vagyontĂĄrgy rĂŠszlegĂŠnek feje a sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn elmondta, a szĂĄmĂ­tĂĄsok a jelenlegi kĂŠnyes gazdasĂĄgi helyzetre valĂł tekintettel visszafogottak, ennĂŠl akĂĄr jĂłval nagyobb Ăśsszegek is befolyhatnak.

A Rosznyefty olajvĂĄllalatnak akĂĄr 15 szĂĄzalĂŠka is magĂĄnkĂŠzbe kerĂźlhet, ami tĂśbb, mint 200 milliĂĄrd rubelt jelent, Ă­gy ettĂľl a kĂśrtĂľl vĂĄrja a minisztĂŠrium a legtĂśbbet. EkĂśzben Vjacseszlav Szmoljaninov, az UralSib Capital egyik elemzĂľje hozzĂĄtette, hogy a 15 szĂĄzalĂŠk ennĂŠl jĂłval tĂśbbet is ĂŠrhet, mert a Rosznyefty jelenlegi piaci ĂŠrtĂŠke 82 milliĂĄrd dollĂĄr, Ă­gy a szĂłban forgĂł rĂŠsz 368 millird rubel ĂŠrtĂŠkĂť. „Ez azt jelenti, hogy a kormĂĄny 40 szĂĄzalĂŠkos engedmĂŠnnyel kĂŠsz eladni az ĂŠrdekeltsĂŠget” – mondta, de Ăľ is hozzĂĄtette, hogy a bejelentett Ăśsszeg inkĂĄbb a minimum, amire a kormĂĄny igazĂĄbĂłl szĂĄmĂ­t.

A kĂśltsĂŠgvetĂŠs kisgĂ­tĂŠse ĂŠrdekĂŠben OroszorszĂĄg vezetĂľ bankjĂĄnak, a VTB-nek pedig 10 szĂĄzalĂŠkĂĄt adnĂĄ magĂĄnkĂŠzbe az ĂĄllam, ettĂľl legalĂĄbb 94 milliĂĄrd rubelt vĂĄr.

A tervek szerint ez a privatizĂĄciĂłs folyamat is elindulhat mĂĄr jĂśvĂľre. A kormĂĄny ezen felĂźl szĂĄmos vĂĄllalatĂĄnak csĂśkkentenĂŠ a tĂľkĂŠjĂŠt, a Rosznyefty ĂŠs a VTB mellett az Inter RAO, a Seremetyjevo repĂźlĂľtĂŠr ĂŠs a Zarubezsnyefty is ĂĄldozatul eshet 2017-ig. Ez a dĂśntĂŠs azutĂĄn szĂźletett meg idĂŠn, hogy Dmitrij Medvegyev miniszterelnĂśk tĂşlsĂĄgosan visszafogottnak Ă­tĂŠlte a privatizĂĄciĂłs terveket.