close
Drágul az orosz gáz
Egyéb - Gáz

Drágul az orosz gáz

A NĂŠpszabadsĂĄg informĂĄciĂłi szerint oktĂłbertől 17-19 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik az orosz gĂĄz magyarorszĂĄgi importĂĄra.

A magyar–orosz „kĂśzponti” hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠs automatikus kĂŠplete alapjĂĄn a tarifa ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt mintegy 515 dollĂĄrra ugorhat. Ezt az – eurĂłpai ĂĄtlagnĂĄl jĂłval magasabb –árat a magyar gĂĄziparnak kell kifizetnie. RĂĄadĂĄsul a forint is folyamatosan gyengĂźl, ami elvben nĂśveli vesztesĂŠgeiket.

ÁthĂĄrĂ­tani viszont tovĂĄbbra sem tudjĂĄk a fogyasztĂłk felĂŠ. Az OrbĂĄnkormĂĄny ugyanis januĂĄr elseje Ăłta nem engedi az emelkedő kĂśltsĂŠgeket a lakossĂĄgra hĂĄrĂ­tani. Noha az Ă­gĂŠret ellenĂŠre az erről szĂłlĂł tĂśrvĂŠny vĂĄrat magĂĄra, ĂŠrtesĂźlĂŠsĂźnk szerint ez oktĂłbertől sem vĂĄltozik.

Noha a NĂŠpszabadsĂĄgban az Ăźgyben senki nem nyilatkozott, az iparĂĄgban nem ĂŠrzĂŠkeltĂźnk akkora belső feszĂźltsĂŠget, mint arra korĂĄbban szĂĄmĂ­tottak a bennfentesek. A kormĂĄny oktĂłber 1-jei hatĂĄllyal – Ăşgy tudjuk – 207 forintrĂłl 188 forintra csĂśkkentette a rendszerben elismert dollĂĄrĂĄrfolyamot, ami csĂśkkenti az ĂĄremelő nyomĂĄst. Az ĂŠrintett cĂŠgek jĂł időben ennĂŠl kedvezőbb ĂĄrfolyamon is bebiztosĂ­thattĂĄk magukat.

MĂĄsrĂŠszt a lakossĂĄgi tarifĂĄra ma mĂĄr csak 60 szĂĄzalĂŠkban hat a „kĂśzponti”magyar–orosz szerződĂŠs. 40 szĂĄzalĂŠkos sĂşllyal az „azonnali” piac ĂĄrait veszik figyelembe, ami mĂĄskĂŠnt vĂĄltozik, ĂŠs ĂĄltalĂĄban alacsonyabb is a hoszszĂş tĂĄvĂş kĂŠtoldalĂş szerződĂŠsben foglaltaknĂĄl.