close
Ortodox rezsicsökkentés
Blog - Egyéb - Gáz

Ortodox rezsicsökkentés

Az energiahatékonyság növelésének hagyományos módszereivel a háztartási energia kiadások részaránya is csökkent az Amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) adatai szerint. Az Egyesült Államokban hagyományosan a figyelem homlokterében állnak az energiaköltségek, bár a tengeren túl inkább az üzemanyagok ára csigázza a kedélyeket.

Az amerikai fogyasztók átlagosan a bevételeik 2.7%-át (1 945 dollár) fordították tavaly a háztartási energia kiadások (áram, földgáz, palackos gáz, fűtőolaj, szén, fa) fedezésére, ez az elmúlt tíz esztendő legalacsonyabb értéke. A megelőző évhez képest szövetségi szinten 12 milliárd dollár megtakarítás mutatkozik, amiben közrejátszott az enyhe időjárás és a lakossági földgázárak 3%-os csökkenése is.

Az átlagos érték természetesen jelentős különbségeket takar, hiszen a legalacsonyabb jövedelmi ötödben a háztartási energia kiadás aránya közel hat százalék, míg a legfelső ötödben három százalék körül alakul az adózás előtti jövedelemhez viszonyítva.

A gépjármű üzemanyagokra ugyanakkor 2 912 dollár jutott átlagosan, vagyis az adózatlan jövedelem közel 4%-a, ami közel három évtizedes rekord. A fogyasztás csökkenését az árak emelkedése (26,1% 2011-ben és 3,3% 2012-ben) túlszárnyalta. Az üzemanyagok jelzett árdrágulása meghaladta a háztartási jövedelmek emelkedésének ütemét (3,4% 2011-ben és 2,9% 2012-ben), és ez megmutatkozik a növekvő kiadási részarányban, jóllehet 2011-ben az üzemanyag fogyasztás 2001 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.