close
Szállítókat keresnek a bolgár-román gázvezetékhez
Egyéb - Gáz

Szállítókat keresnek a bolgár-román gázvezetékhez

Finisébe ért a bolgár és román gázhálózatot összekötő vezeték, a Ruse-Giurgiu építése. A Bulgartransgaz most gázszállítókat keres, mert a cső az év közepére elkészül. A szállítás kétirányú lesz, de nem lesz egyforma mértékű az irányok kapacitása.

A Bulgáriát és Romániát összekötő gázvezeték Ruse-Giurgiu szakaszának feltöltése van napirenden a Bulgartransgaznál. A csőrészlet még építés alatt van, de májusra bizonyosan elkészül, mondta Kiril Temelkov, a bolgár állami cég vezérigazgatója.

A Bulgartransgaz a román Transgazzal valósítja meg a projektet, amely révén a gázellátás egy alternatív útvonala létesül, csökkentve a függést az orosz gáz importjától. A beruházásnak ez az egyik legfontosabb következménye, hangsúlyozta Temelkov a napokban tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte azt is, hogy az Európai Közösség 8,9 millió euróval támogatta a projektet, írja a Novinite online lap.

A Ruse-Giurgiu nem pusztán gázvezeték, hanem a két ország gázhálózatát hivatott összekötni. Mint azt Temelkov elmondta, szerencsére nem hátráltatta az építkezést az, hogy a Duna melletti Martennél 2012 végén egy ókori temetőt találtak, a beruházás a megszabott határidők szerint halad. A vezeték 2,5 kilométeres, tenger alatti szakaszának építése márciusban kezdődött és a tervek szerint a rendszereket összekötő cső 2013 közepére elkészül.
Valamivel az esemény előtt pedig el kell dönteniük a vállalatoknak, hogy kik lesznek a szállítók, azaz mely cég vagy cégek gázával töltik fel a vezetékeket. Ahhoz, hogy a pályáztatás elkezdődhessen, meg kell hoznia a bolgár állami energia- és vízügyi hatóságnak az erre és a Bulgartransgazra vonatkozó szabályokat. Bizonyos gázkereskedők már jelezték érdeklődésüket az ügy iránt, de az igazgató egyelőre nem árulta el, mely cégek voltak ezek.

A vezeték két irányban szállít majd gázt, de a kapacitása nem lesz egyforma, mondta Temelkov. A maximum kapacitása évi 1,5 milliárd köbméter lesz Bulgáriától Romániába, visszafelé pedig ennek egyharmada.