close
Szuperelemet fejlesztettek ki amerikai kutatók
Áram - Egyéb

Szuperelemet fejlesztettek ki amerikai kutatók

Bár méretét tekintve parányi, feltalálói szerint teljesítményben és kapacitásban egyaránt lekörözi legnagyobb társait is az a mikroelem, amelyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki.

A néhány milliméteres telep annyi erőt tud leadni, hogy mobiltelefon közbeiktatásával könnyen “bebikázható” egy lemerült akkumulátorú gépkocsi, majd egy szemvillanás alatt maga a telefonkészülék is újratölthető vele. Készítői szerint teljesítményben felülmúlja a legjobb szuperkondenzátorokat, ugyanakkor kiválóan alkalmas kommunikációs és elektronikus berendezések működtetésére.

Az Illinois-i Egyetem fejlesztőcsapata a Nature Communications című szakfolyóiratban mutatta be találmányát. Vezetőjük, William King professzor elmondta, hogy az elektronika területén lezajlott miniatürizálási forradalom vezérelte őket, amikor nekiláttak a mikrotechnológiába illeszkedő elem megtervezésének. Az erőforrásokat általában teljesítmény, illetve kapacitás alapján különböztetik meg: egyfelől mennyi energiát, milyen erős áramot tudnak kiadni, másfelől mennyi ideig képesek tárolni az elektromos töltéseket, miközben folyamatosan ellátják árammal a működtetett rendszert. A nagy teljesítményű kondenzátorok (régies elnevezéssel: áramsűrítők) gyorsan és jelentős erőt továbbítanak, de tároló kapacitásuk viszonylag kicsi. Az üzemanyagcellák és a telepek ellenben sok energiát tartalmaznak, de azt lassan adják le, és maguk is lassan töltődnek.

Az új kisméretű töltéshordozó – elébe menve a korszerű elektronikai készülékek által támasztott “kettős” követelményeknek – egyesíti magában mindkét típus jellemzőit, sőt belső szerkezetének módosításával változtatható, hogy melyik tulajdonság domináljon: az erőleadási vagy az energiatárolási képesség. Az elembe saját kifejlesztésű, gyors töltésű anódot, illetve katódot építettek be az egyetem kutatói, és újfajta módon kapcsolták rendszerbe a két pólust.

A mikroelem újratölthető, ugyanakkor a versenytársaknál ezerszer gyorsabban képes eszközök feltöltésére. A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy tömeggyártásra alkalmassá tegyék, és minél olcsóbban előállítható legyen. Azon is törik a fejüket, hogyan lehetne integrálni más alkotórészekkel vagy panelekkel. Meggyőződésük, hogy nemcsak a szórakoztató elektronikában, hanem a mindennapi életben és a gyógyászatban használt berendezések – például lézeres és érzékelő műszerek – területén is jelentős technológiai ugrást érhetnének el a pöttöm szupertelep beépítésével.