close
Oroszország megduplázta a reaktorrendeléseket
Atom - Egyéb

Oroszország megduplázta a reaktorrendeléseket

Oroszország csaknem megduplázta az új atomreaktorok megrendeléseinek számát 2011-ben, amellyel összesen 50 milliárd dollárra emelte a megrendelések összegét a következő évtizedben – jelentette be az állami atomenergia vállalat, a Roszatom vezetője, Szergej Kirijenko.

Kirijenko szerint ez legfőképpen az ázsiai régiónak köszönhető, mert a megrendelések nagy része onnan származik: Kínából, Vietnámból, Indiából, Iránból és Törökországból. 2012 januárjára 21 új reaktorra rendelkeztek szerződéssel az előző évi 12 után – írta a NucNet.

A Roszatom ezzel 2030-ra jelenértéken megtriplázza külföldi forgalmát. A Roszatom szóvivője, Vlagyiszlav Bocskov szerint az atomerőművek iránti igény nem csökkent a fukushimai baleset időpontja, 2011 márciusa óta sem.

Ugyanakkor hozzátette, hogy míg korábban voltak megrendelők, akik második generációs atomreaktorokat kértek, addig most már mindenki csak a biztonságosabb harmadik generációs nyomottvizes technológia iránt érdeklődik.

A hosszú-távú trendeket illetően a Roszatom várakozása szerint 2030-ig, globálisan a korábbi becsléseknél 8%-kal kevesebb, 652 helyett 598 új reaktor létesülhet.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.