close
Emberi mulasztás okozott nukleáris üzemzavart
Atom - Egyéb

Emberi mulasztás okozott nukleáris üzemzavart

Emberi hiba okozta a dél-koreai Kori-1 atomreaktornál a külső villamosenergia-ellátás elvesztését, az esetet pedig nem jelentették időben a hatóságnak – áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) részére készített jelentésben.

A 2012. február 9-én történt eset 2-es, „üzemzavar” besorolást kapott a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (International Nuclear and Radiological Event Scale – INES). A jelentés szerint az esemény üzemanyag-átrakás közben, leállított állapotban történt. Az egyik üzemzavari dízelgenerátor nem indult, míg a másik éppen karbantartás miatt üzemen kívül volt. Ez a teljes váltóáramú villamosenergia-ellátás elvesztéséhez vezetett, de a külső kapcsolatot sikerült 12 perc alatt helyreállítani.

A külső ellátás elvesztését emberi hiba okozta, miközben a főgenerátor egyik védő reléjét tesztelték, a dízelgenerátor pedig a levegőrendszer hibája miatt nem indult el. A kivizsgálás szerint az üzemeltető nem ellenőrizte megfelelően a villamos rendszerek beállítását, köztük a telephelyi kiegészítő transzformátor rendelkezésre állását, miközben a blokki kiegészítő transzformátorokat tesztelték.

Miután sikerült a telephelyi kiegészítő transzformátoron keresztül helyreállítani az ellátást, a leállított állapotban a hűtést a remanenshő-elvonó rendszerrel állították helyre. Az esemény során 19 percen keresztül nem volt a reaktornak energia-ellátása, a hűtőközeg hőmérséklete ezalatt 37-ről 58,3 °C-ra emelkedett, míg a pihentető medencében 21-ről 21,5 °C-ra nőtt.

A jelentés szerint az erőmű nem szenvedett károkat az üzemzavar során, a dolgozókat nem érte sugárterhelés és nem bocsátottak ki radioaktív anyagot a környezetbe, de a mélységi védelem sérült. Ugyanakkor az engedélyes nem jelentette az esetet a hatóságnak elegendően gyorsan, és nem deklarálta a potenciális veszélyhelyzetet az erőmű baleset-elhárítási terve szerint. Végül az üzemeltető egy hónappal később jelentette csak be az esetet.

A Kori-1 565 megawattos nyomottvizes reaktor. A négyblokkos Kori a legdélebbi atomerőmű az országban, üzemeltetője a Korea Hydro and Nuclear Power, amely a Korea Electric Power Corporation leánya.

Ide kapcsolódó hír, hogy az üzemeltetők világszövetsége (World Association of Nuclear Operators – WANO) azt fontolgatja, hogy kivizsgálást kezdeményeznek a reaktornál, hogy felderítsék az okokat. A WANO igazgatója, George Felgate szerint ők március 13-án értesültek az esetről, ezután elemezték az eseményeket és azok sorrendjét. A WANO “nagyon érdeklődik” az eset iránt és lehet, hogy kivizsgáló csoportot küld az atomerőműbe a következő hetekben, hogy a tapasztalatokat megoszthassa a tagjaival.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.