close
Végleg leállt Fukusima
Atom - Egyéb

Végleg leállt Fukusima

A Tokyo Electric Power Company (Tepco) bejelentette, hogy a Fukusima-Daiichi atomerőmű 1-4. blokkjait hivatalosan is véglegesen leállított állapotúnak minősítette. A Tepco az erőmű üzemeltetőjeként döntését a reaktorok sérülésének mértékével indokolta.

Ezzel a Tepco 2012 áprilisában az 50 japán blokkból 13-at üzemeltet. Korábban már közölték, hogy a reaktorok leszerelése mintegy 50 évet vesz majd igénybe. A leszerelést három fázisra osztották, amelyből az utolsó 40 évig tart, de ez nem kezdődhet el még kb. 10 évig, amíg nem sikerült a sérült és kiégett üzemanyagot, valamint a törmeléket eltávolítani. Az első fázis két évig tart, célja az üzemanyag eltávolításának megkezdése a pihentető medencékből.

A 2011. március 11-én kezdődött balesetben az 1-3. blokkok működtek és szenvedtek jelentős reaktorzóna sérülést, míg a 4. blokk leállított állapotban volt, de hidrogén robbanás során ez is megsérült.

Ide kapcsolódó hír, hogy Fukusima kormányzója bejelentette, hogy látogatást tesz a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (NAÜ), hogy kérvényezze, a szervezet alapítson egy irodát Fukusima prefektúrában. Yuhei Sato augusztusban kíván találkozni a NAÜ főigazgatójával ez ügyben. Az indok, hogy a helyi hatóságok szerint elengedhetetlen a NAÜ szakértőinek segítsége a sérült reaktorok leszerelése közben


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.