close
OMV-Gazprom megállapodás a baumgarteni tározófejlesztésről
Egyéb - Gáz

OMV-Gazprom megállapodás a baumgarteni tározófejlesztésről

Az orosz ĂĄllami gĂĄztĂĄrsasĂĄg 50 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠst szerez a baumgarteni, KĂśzĂŠp-EurĂłpai FĂśldgĂĄzelosztĂł KĂśzpontban (CEGH), amely 2006-ban 7,7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres forgalmat bonyolĂ­tott le. E mellett a kĂŠt cĂŠg megĂĄllapodott, hogy kĂśzĂśs tĂĄrolĂłfejlesztĂŠsi projekteket kezdenek AusztriĂĄban ĂŠs a kĂśrnyező orszĂĄgokban – tĂĄjĂŠkoztat az OMV, az EnergiaInfĂłhoz eljuttatott kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

 A kĂŠt vĂĄllalat tervei szerint a jĂśvőben 50-50 szĂĄzalĂŠkos arĂĄnyban kĂśzĂśsen tulajdonolt KĂśzĂŠp-EurĂłpai FĂśldgĂĄzelosztĂł KĂśzpont a kontinentĂĄlis EurĂłpa legfontosabb kereskedelmi platformjĂĄvĂĄ vĂĄlik – ĂĄll az OMV kĂśzlemĂŠnyĂŠben. A most megkĂśtĂśtt megĂĄllapodĂĄssal kapcsolatban Wolfgang Ruttenstorfer kijelentette: „A megĂĄllapodĂĄs egy tovĂĄbbi mĂŠrfĂśldkő az OMV ĂŠs a Gazprom egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠben, amely mintegy 40 ĂŠves mĂşltra tekint vissza. Ezzel a megĂĄllapodĂĄssal egy Ăşjabb fontos lĂŠpĂŠst tettĂźnk EurĂłpa hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzszĂźksĂŠgletĂŠnek biztosĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben.”

 “A megĂĄllapodĂĄs egy tovĂĄbbi bizonyĂ­tĂŠka a Gazprom hatĂŠkony export-politikĂĄjĂĄnak. Most Ăşjra megmutathattuk, hogy a Gazprom jelentősen hozzĂĄjĂĄrul EurĂłpa fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄnak biztonsĂĄgĂĄhoz.” – hangsĂşlyozta Alexander Medvedev, a Gazprom alelnĂśke, az orosz gĂĄzĂłriĂĄs exportcĂŠgĂŠnek vezĂŠrigazgatĂłja.

Az osztrĂĄk olajtĂĄrsasĂĄg kĂśzlemĂŠnyĂŠben emlĂŠkeztet, hogy 1968-ban az OMV volt az első nyugat-eurĂłpai vĂĄllalat, amely gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt az akkori SzovjetuniĂłval. Ez a partnerkapcsolat, amely mĂĄr kĂśzel 40 ĂŠvre tekint vissza, 2006-ban jelentősen megerősĂśdĂśtt egy 150 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterről szĂłlĂł gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi megĂĄllapodĂĄs 2027-ig tĂśrtĂŠnő meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄval, ĂŠs a jelen megĂĄllapodĂĄs alĂĄĂ­rĂĄsĂĄval tovĂĄbb mĂŠlyĂźlt.

A KĂśzĂŠp-EurĂłpai FĂśldgĂĄzelosztĂł KĂśzpont mĂĄr jelenleg is a kontinentĂĄlis EurĂłpa hĂĄrom legnagyobb gĂĄztĂĄrozĂłinak egyike. A cĂŠl az, hogy a baumgarteni gĂĄzterminĂĄl a fejlesztĂŠsek sorĂĄn a kontinentĂĄlis EurĂłpa legnagyobb gĂĄztĂĄrozĂłjĂĄvĂĄ vĂĄljon, nĂśvekedjen a nemzetkĂśzi kereskedelemben betĂśltĂśtt szerepe ĂŠs Ă­gy jelentősen hozzĂĄjĂĄruljon az eurĂłpai fĂśldgĂĄzpiac likviditĂĄsĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠhez. A kĂśzpont ĂĄltal forgalmazott mennyisĂŠg 2007-ben ĂĄtlagosan havi 1,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert tett ki, amely tĂśbb mint a duplĂĄja volt a 2006-os forgalomnak. A jelenlegi 60 kereskedelmi partnerre alapozva a forgalmazott mennyisĂŠg a jĂśvőben folyamatosan nőni fog. A Gazprommal kĂśtĂśtt partneri megĂĄllapodĂĄs tovĂĄbb nĂśveli az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt a baumgarteni tĂĄrozĂłn keresztĂźl, s egyĂşttal biztosĂ­tja a rĂśvid tĂĄvĂş kereskedelmi Ăźgyletek likviditĂĄsĂĄt is.

A megĂĄllapodĂĄs kĂśzĂśs tĂĄrozĂł-projekteket is magĂĄba foglal, amelyek cĂŠlja a KĂśzĂŠp-EurĂłpai FĂśldgĂĄzelosztĂł KĂśzpont pozĂ­ciĂłjĂĄnak tovĂĄbbi erősĂ­tĂŠse, valamint a kĂśzpont szolgĂĄltatĂĄsainak lehetsĂŠges kibővĂ­tĂŠse. A jĂśvőben ez lehetővĂŠ teszi az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠt, valamint a kereskedelmi partnerek igĂŠnyĂŠnek rugalmasabb kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠt. A kĂśzĂśs tĂĄrozĂł-projektek cĂŠlja, hogy a KĂśzĂŠp-EurĂłpai FĂśldgĂĄzelosztĂł KĂśzpont a baumgarteni tĂĄrozĂł kĂśrnyĂŠkĂŠn kĂ­vĂźl a szomszĂŠdos orszĂĄgok szĂĄmĂĄra is kĂ­nĂĄlhassa szolgĂĄltatĂĄsait. A lehetsĂŠges projektekről megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄnyokat kĂśvetően dĂśntenek.

Az egyĂźttműkĂśdĂŠs az OMV Baumgarteni GĂĄzkompresszor ÁllomĂĄsĂĄnak jelentősĂŠgĂŠt is megnĂśveli. Ez a gĂĄzkompresszor ĂĄllomĂĄs – amely az OMV Gas GmbH 100%-os tulajdonĂĄban ĂĄll – EurĂłpa legfontosabb gĂĄzimport ĂĄllomĂĄsa az OroszorszĂĄgbĂłl ĂŠrkező gĂĄzt illetően, hiszen a Nyugat- EurĂłpĂĄba irĂĄnyulĂł orosz gĂĄz egyharmada ezen ĂĄramlik keresztĂźl.