close
Csökkent az RWE Transgas részesedése a cseh földgázpiacon
Egyéb - Gáz

Csökkent az RWE Transgas részesedése a cseh földgázpiacon

Mintegy 70 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkent tavaly az RWE Transgas rĂŠszesedĂŠse a cseh fĂśldgĂĄzpiacon. A piac tavalyi teljes megnyitĂĄsa előtt az RWE Transgas rĂŠszesedĂŠse 81 szĂĄzalĂŠkot tett ki – kĂśzĂślte prĂĄgai sajtóÊrtekezletĂŠn Martin Herrmann, az RWE Transgas vezĂŠrigazgatĂłja.
“Piaci rĂŠszesedĂŠsĂźnk csĂśkkenĂŠse azt jelenti, hogy a liberalizĂĄlt fĂśldgĂĄzpiac valĂłban elkezdett műkĂśdni. Ez a szĂĄm megfelel a vĂĄrakozĂĄsainknak ĂŠs a liberalizĂĄciĂłval kapcsolatban teljesen logikus jelensĂŠg” – ĂĄllĂ­totta a vezĂŠrigazgatĂł. Kifejtette: az RWE Transgas tĂśbb tucatnyi nagy ĂŠs kĂśzepes fogyasztĂłt veszĂ­tett a piacnyitĂĄs kĂśvetkeztĂŠben, mĂ­g a mĂĄsik oldalon tĂśbb ezer hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂłt szerzett.

“A folytatĂłdĂł hĂĄz- ĂŠs lakĂĄsĂŠpĂ­tĂŠsi konjunktĂşra kĂśvetkeztĂŠben orszĂĄgszerte tĂśbb ezer Ăşj hĂĄztartĂĄsi ĂźgyfĂŠlre tettĂźnk szert” – jegyezte meg Herrmann. A csehorszĂĄgi hĂĄztartĂĄsok 2007 januĂĄr elseje Ăłta vĂĄlaszthatjĂĄk meg szabadon a fĂśldgĂĄzszolgĂĄltatĂłjukat, mĂ­g a cĂŠgek ezt a jogot egy ĂŠvvel korĂĄbban kaptĂĄk meg.

A fĂśldgĂĄzszolgĂĄltatĂłk cserĂŠjĂŠt rĂśgzĂ­tő orszĂĄgos kĂśzpont szerint a tavalyi ĂŠv folyamĂĄn mintegy 6000 hĂĄztartĂĄs, 454 kĂśzepes ĂŠs 68 nagy cĂŠges fogyasztĂł cserĂŠlt szolgĂĄltatĂłt. “A konkurencia alapvetően a nagy fogyasztĂłkra ĂśsszpontosĂ­tja figyelmĂŠt, azokat szeretnĂŠ elcsĂĄbĂ­tani tőlĂźnk. Úgy vĂŠlem, hogy ez a tendencia az idei ĂŠvben sem vĂĄltozik meg. Az RWE vezetősĂŠgĂŠnek dĂśntĂŠse szerint a csoport a kisfogyasztĂłknak is nagyobb figyelmet szentel” – mondta Herrmann.

Az RWE Transgas szĂĄmĂĄra jelenleg a legnagyobb vetĂŠlytĂĄrsat a PrazskĂĄ plynĂĄrenskĂĄ, a volt JihoceskĂĄ plynĂĄrenskĂĄ, amely nemrĂŠgiben az E.On csoport tagja lett, ĂŠs az orosz Gazprom kezĂŠben lĂŠvő Vemex jelenti. FĂśldgĂĄzszolgĂĄltatĂĄsra Ăśsszesen 84 cĂŠgnek van engedĂŠlye CsehorszĂĄgban. Martin Herrmann nem zĂĄrja ki, hogy tovĂĄbbi szolgĂĄltatĂłk is megjelenhetnek a piacon.