close
Gázkartell júniusra?
Egyéb - Gáz

Gázkartell júniusra?

OroszorszĂĄg jĂşniusra az OPEC-hez hasonlĂł gĂĄzkartellt hozna lĂŠtre, szĂĄmol be az orosz Kommerszant napilap. A mĂĄr rĂŠgebbi Ăśtletet most az ĂłriĂĄsi gĂĄzkĂŠszletekkel rendelkező, ĂĄm a mai napig nettĂł gĂĄzimportőr IrĂĄn melegĂ­tette fel.

Olyan mĂłdon kĂ­vĂĄnjĂĄk szorosabbra fonni kapcsolataikat a mĂĄr tĂśbb ĂŠve műkĂśdő GĂĄzexportĂĄlĂł FĂłrum tagjai, hogy vĂŠgĂźl egy, az OPEC-hez hasonlĂł gĂĄzkartell jĂśjjĂśn lĂŠtre. HasonlĂł elgondolĂĄs mĂĄr korĂĄbban is felmerĂźlt, akkor azonban a tagok cĂĄfoltĂĄk, hogy kartellĂŠ akarnĂĄnak alakulni. Most viszont egy olyan dokumentumot kĂŠszĂ­tenek elő, amely ĂŠppen az ide vezető utat kĂśveznĂŠ ki. A kartellnek ĂłriĂĄsi ereje lenne, hiszen a vilĂĄg legnagyobb gĂĄztermelőit tĂśmĂśrĂ­ti.

A kartellĂŠ alakulĂĄs gondolatĂĄval most IrĂĄn ĂĄllt elő, s OroszorszĂĄg mĂĄris Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy jĂşniusra lĂŠtrejĂśhet az Ăşj szervezet, Ă­rja az orosz Kommerszant, meg nem nevezett forrĂĄsokra hivatkozva.


Anatolij Janovszkij energiaminiszter-helyettes mĂŠg tavaly oktĂłber 28-ĂĄn kapott egy erre vonatkozĂł irĂĄni javaslatot, kĂśzĂślte az orosz lappal a Gazprom egyik felsővezetője. Az anyagban foglaltak nagyon hasonlĂ­tanak az OPEC alapokiratĂĄra. A Kommerszant azt is megĂ­rja, hogy az orosz kĂźlĂźgyminiszter viszont ellenzi az irĂĄni javaslat megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt, mondvĂĄn az rontana az orszĂĄga nemzetkĂśzi kapcsolatain. A gazdasĂĄgfejlesztĂŠsi miniszter sincs elragadtatva, szerinte ugyanis nem vilĂĄgos, milyen haszna szĂĄrmazna a kartell lĂŠtrehozĂĄsĂĄbĂłl OroszorszĂĄgnak. A fĂłrum 2001-ben jĂśtt lĂŠtre. MĂĄig nincs chartĂĄja, nincs rĂśgzĂ­tve tagjainak kapcsolat rendszere ĂŠs az sem, ki ĂŠs hogyan jogosult kĂŠpviselni a szervezetet.