close
Olcsóbb lesz a Nemzeti Közművek sűrítettföldgáz-szolgáltatása
Friss

Olcsóbb lesz a Nemzeti Közművek sűrítettföldgáz-szolgáltatása

Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátók jogosulttá váltak a közlekedési célra felhasznált földgáz jövedéki adójának visszaigénylésére július 1-jétől, a változás jelentős lépés a környezet védelme és a gazdaságos közlekedési formák további terjedése érdekében – hívta fel a figyelmet a NKM Nemzeti Közművek Zrt. szerdai közleményében. A társaság felidézte: életbe lépett a jövedéki adó szabályozásáról szóló törvénynek az a része, amely alapján a közfeladatot ellátó szervek, cégek a közlekedésre használt földgáz jövedéki adóját visszaigényelhetik.

A Nemzeti Közművek szerint így például a hulladékgyűjtést végző cégek, a rendőrség, illetve egyéb közfeladatokat ellátó társaságok, szervezetek flottái között egyre több sűrített földgáz (CNG) hajtású járművel lehet majd találkozni. A közfeladatokat ellátó cégek között külföldön és Magyarországon is vannak példák a környezetet kevésbé terhelő CNG-hajtás alkalmazására, a Nemzeti Közművek 2014 júliusa óta látja el sűrített földgázzal a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. járműveit – közölték.

A szabályozás kedvező feltételeket teremt arra, hogy a CNG gépjárművek száma emelkedjen, és néhány éven belül az alternatív hajtású gépjárművek elterjedését előre jelző tanulmányokban foglaltaknak megfelelően több tízezer ilyen hajtással is rendelkező autó közlekedhessen Magyarországon – hangsúlyozták. A Nemzeti Közműveknek két közforgalmi és két üzemi sűrített földgáz-alapú töltőállomása van, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik leányvállalatán keresztül.