close
Föld alatti vízerőmű épült Bécsben
Friss

Föld alatti vízerőmű épült Bécsben

Több hónapos próbaüzem után átadták azt a föld alatti erőművet Bécsben, amelyet a Duna-szigetnél lévő gátba integráltak. A láthatatlan törpeerőmű évi 175 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet. Az arkhimédészi csavarral működő vízerőmű a Duna és az Új Duna közötti szintkülönbséget használja ki – írta a Piac&Profit.

Mintegy 130 háztartás számára elegendő áramot termel az osztrák főváros legújabb törpe vízerőműve, amely a Duna-szigetnél található. Az arkhimédészi csigákkal működő erőművet az Új Dunán (Neue Donau) lévő gátba, a Wehr1-be integrálták, így nem csúfítja el a környezetét.

A föld alatti erőmű a Duna és az Új Duna mintegy 3,8 méteres szintkülönbségét használja ki, méghozzá úgy, hogy munkára fogja az előbbiből az utóbbiba átszivárgó vizet, amelyet eddig egyszerűen csak elvezettek a gáton keresztül.

A létesítménybe a föld alatt érkezik a víz, ezen kívül egy gépházból, egy 15 méteres csigából és egy 60 méter hosszú vízelvezetőből áll. Éves teljesítménye 400.000 KWh, és évi 175 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet. Az 1,8 millió eurós beruházás a bécsi áramszolgáltató, a Wien Energie és a város vízügyi osztályának (MA 45) közös projektje.