close
Visszafogják a Brokdorf-i atomerőművet
Friss

Visszafogják a Brokdorf-i atomerőművet

Csökkentett teljesítménnyel, de újra üzembe állhat a németországi Brokdorf melletti atomerőmű. A létesítményt februárban állították le, miután a felülvizsgálatnál szokatlanul vastag oxidációs réteg kialakulását tapasztalták az ellenőrök az üzemanyagrudak felszínén.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy a reaktor burkolatához használt anyag képezett korróziós réteget, amely az atomerőmű teljesítményének gyakori felfuttatása s visszafogása miatt a szokásosnál gyorsabban rakódott le. Ez az oxidációs réteg normálisnak számít a szakemberek szerint a felforrósodott rudak felszínén.

A Brokdorf-i atomerőműre azonban komoly teher hárult, mivel kénytelen volt kiegyenlíteni a németországi energiafordulat miatt nagy léptékben kiépített megújuló energiaforrások ingadozó teljesítményét. Így a tervezettnél gyakrabban ingadozott a teljesítmény, ami a korróziós réteg gyors megvastagodásához vezetett. A jelenlegi döntés szerint a reaktor alacsonyabb teljesítménnyel, de tovább üzemelhet, azonban egyelőre még nem kapta meg az engedélyt a rendszerbe álláshoz, arra az év második felében kerülhet sor.