close
Olajfurások hulladékát semlegesíti a TMK-Automatika új gépe
Egyéb - Olaj

Olajfurások hulladékát semlegesíti a TMK-Automatika új gépe

Az olaj- és földgázfúrásoknál keletkező folyékony hulladék semlegesítésére épített saját fejlesztésű berendezést a tiszaújvárosi TMK-Automatika Kft., a csaknem 600 millió forintos fejlesztéshez 208 millió forintot nyert a cég az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében, uniós pályázaton.

A cég közleménye szerint az olajipari fúrásoknál keletkező folyékony hulladék, az úgynevezett slop, veszélyes anyagnak számít, ennek ártalmatlanítására már kidolgozott a tiszaújvárosi cég egy technológiát: vízre, olajra és szilárd anyagra bontják a folyékony hulladékot. A víz és az olaj újrahasznosítható a fúrásokkor, a szilárd hulladék pedig további hőkezelés után már nem számít veszélyes hulladéknak, és az eredeti mennyiségnek csak 10-30 százalékát teszi ki, így elszállítása is gazdaságosabb.

A mostani fejlesztés eredményeként a cég az eljárást tökéletesítve, piacon értékesíthető, folyamatos üzemre alkalmas berendezést gyártott és tesztelte azt, a tervek szerint hamarosan bevezetik azt a piacra.

A TMK-Automatika Kft. a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. irányítástechnikai divíziójának utódcégeként a mérés, vezérlés és szabályozás körébe tartozó rendszereket tervez, szerel és üzemelteti azokat. A társaság az elmúlt üzleti évben egymilliárd forintos nettó árbevétel mellett 35 millió forint üzleti eredményt ért el.