close
Megállapodtak az új román blokkokról
Atom - Blog - Egyéb

Megállapodtak az új román blokkokról

A Candu Energy „kizárólagos és kötelező érvényű” megállapodást írt alá a China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) vállalattal két Candu típusú reaktor építéséről a romániai Cernavoda atomerőműben, közölte a Candu Energy, mely a kanadai SNC-Lavalin vállalatcsoport része.

A Candu Energy tájékoztatása szerint a Cernavoda-3 és -4 blokk a telephelyen jelenleg üzemelő két blokkhoz hasonlóan Candu 6 típusú lesz, de azok továbbfejlesztett változata. Így a két új blokk meg fog felelni a jelenlegi biztonsági előírásoknak, a Fukushima utáni követelményeket is beleértve. A megállapodás szerint a Candu Energy szállítja a reaktorokat a román Societatea Nationala Nuclearelectrica vállalat részére, és a CNPEC építi az erőművet.

A megállapodást azt követően kötötték meg, hogy a CNPEC anyavállalata, a China General Nuclear Power Group és a Nuclearelectrica 2013 novemberében szándéknyilatkozatot írt alá a két atomerőművi blokkhoz kapcsolódó beruházásról és fejlesztésről. Romániában két atomerőművi blokk termel villamos energiát. A Cernavoda atomerőmű egyes blokkja 1996 decemberében, a kettes blokk 2007 októberében kezdte meg a kereskedelmi üzemet.

A Cernavoda telephelyre eredetileg öt egyforma Candu reaktort terveztek. Az anyagi források hiánya és a villamos energia iránti kereslet csökkenése eredményeként a kilencvenes években a hármas, négyes és ötös blokk építését felfüggesztették. Az erőforrásokat az egyes és a kettes blokk befejezésére összpontosították.

Forrás: NucNet