close
Képviseletet nyit Budapesten a Hidroelectrica
Áram - Egyéb

Képviseletet nyit Budapesten a Hidroelectrica

Képviseletet nyit Budapesten és Belgrádban a román állami villamosenergia-termelő és -szolgáltató Hidroelectrica vállalat, amely egyébként fizetésképtelenségi eljárás alatt és pénzügyi átszervezés alatt áll.

Remus Borza, a cég felügyeletével megbízott személy elmondta, hogy a budapesti kirendeltség megnyitását szeptemberre tervezik, a belgrádit egy későbbi időpontra. A Mediafax hírügynökség megjegyezte, hogy a bejelentés abban a kontextusban hangzott el, hogy novembertől a román energiapiacot összekapcsolják a magyarországival, a csehországival és a szlovákiaival.

A 80 százalékban állami tulajdonban lévő román vállalat fizetésképtelenségi eljárás alatt áll két éve, mivel jelentős adósságot halmozott fel, és az állam maga kérte a vállalat újjászervezését. Azóta felmondták a Hidroelectrica számára előnytelen szerződéseket, amelyek nagymértékben előidézték válságos állapotát.

A Hidroelectrica a legnagyobb román energiacég, amely 6462 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi. 2013-ban 902 millió lej (63,1 milliárd forint) adózás előtti nyeresége volt, miután 2011-ben és 2012-ben összesen 693 millió lej (48,5 milliárd forint) veszteséget halmozott fel. Árbevétele tavaly elérte a 3 milliárd lejt (210 milliárd forint), 2012-ben pedig 2,4 milliárd lej (168 milliárd forint) volt.

A vállalat honlapján szereplő pénzügyi adatok szerint az elmúlt két évben 841 millió euróról (264,9 milliárd forint) 216 millió euróra (68 milliárd forint) csökkentette a bankokkal szembeni adósságát, amelyet az év végéig további 39 millió euróval (12,2 milliárd forint) mérsékelnek. A román hatóságok a részvények 15 százalékát tőzsdére viszik a tervek szerint, ennek pontos időpontja még nem ismert.