close
Párizs nem mond le az atomenergiáról
Atom - Blog - Egyéb

Párizs nem mond le az atomenergiáról

A nukleáris energiatermelés fokozatosan csökkenni fog, de egy most kihirdetett jogszabály szerint az atomenergiának a jövőben is központi szerepe lesz a francia villamosenergia-termelésben.

Az energia-átmenetről most elfogadott francia jogszabály a legambiciózusabb az Európai Unióban, jelentette ki Ségoléne Royal francia környezetvédelmi miniszter. Kijelentette: „Franciaország az atomenergiát választotta”, majd hozzátette: „az továbbra is az energiakoktél lelke”.

A törvényben olvasható célok között szerepel a megújuló energiaforrások részarányának 32%-ra növelése a 2030-ig, a széndioxid-kibocsátás csökkentése 40%-kal 1990 és 2030 között, valamint a fosszilis üzemanyagok fogyasztásának 30%-kal történő mérséklése. A távvezeték-hálózatot üzemeltető RTE egy 2014. januárban megjelent kiadványa szerint a francia energiatermelésben 2013-ban az atomenergia részaránya 73,3%, a megújulóké 18,6% volt.

A mostani törvény megerősíti François Hollande elnök korábbi kijelentését, amely szerint az atomenergia részesedését a jelenlegi 75%-ról 2025-re 50%-ra csökkentik.

A kormány korábban kijelentette, azt szeretné, ha az EDF 2016 végéig bezárná az ország két legöregebb atomerőművi blokkját a Fessenheim atomerőműben, amennyiben az ellátásbiztonság ezek nélkül szavatolható, de további blokkok leállítását nem említették.

Miután a miniszterek tanácsa 2014. július 30-án elfogadta a törvényt, a végleges tervezet a francia nemzetgyűlés elé kerül. Először egy parlamenti bizottság fogja megvizsgálni, mielőtt 2014. október 1-jén a plenáris ülésen megvitatják.

Forrás: NucNet